Eredmény született

Szakmánk kizárólag érettségivel, valamint optikus végzettséggel lesz végezhető

Augusztus végére, mikorra mindenki visszajön a szabadságról, reményeink szerint befejeződik a megújítás mind a MOI, mind a kamarai képviselet összetételében. Tesszük ezt azért, mert a megújulás - a generáció váltás - mindig új lehetőségeket teremt a következő generációk számára.

A MKIK/ÁKT Optikus szekciójában, a szakhatóságok által felvetett, oktatási és működési kérdésekben, sikerült végre eredményt elérnünk! Az ÁKT-ban, a Kamara Oktatási és Képzési Igazgatóságával és az oktatási és képzési igazgatóval történt egyeztetések után egyértelművé vált a szakmánk két résztvevőjének (Optikus és Optikai Termékkészítő) képzési szabály rendszere, valamint a működési feltételek is. Ezeket reményeink szerint a nyárvégi MKIK/ÁKT üléseken már véglegesítve, írásban is megkapjuk.

Ennek eredményeként ezen szakmai törekvés, - melyben határozott kérésként fogalmazódott meg, hogy az Optikus munkakör, mint végzettséghez kötött, más végzettséggel nem helyettesíthető - kizárólag Optikus (Látszerész) végzettséggel legyen betölthető, - sikerrel járt.

A MOI tagjainak ésa szakmánk védelmében nem engedhetjük meg, hogy a szakmánk „felhíguljon”, végzettség nélküli tevékenységgé váljon és optikai tanácsadó karriert ígérve, valamint egyéb hangzatos – de a szakmajegyzékben nem szerepelő munkaköri megnevezésekkel - behívóüzenetekkel annak illúzióját keltse, hogy az optikában nem csak és kizárólag Optikus (Látszerész) végzettséggel lehet dolgozni!

Az a tény, hogy az MKIK/ÁKT csapata sikerrel kiharcolta, hogy a szakmánk kizárólag érettségivel, valamint Optikus (Látszerész) végzettséggel legyen végezhető, nem kis munka volt, ezért fontos felhívnunk mindenki figyelmét, hogy ezen szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, mert a jogszabály és a törvény minden ebben a szakmában dolgozóra nézve kötelező.

A szakmánkat is, és az egészségügyet amúgy is átrendező időszakban, nem kellene felhívnunk magunkra a figyelmet, és egy esetleges ellenőrzési hullámot elindítania azoknak, akik ezeket a felhívásokat közzéteszik.

Mivel kitűnő oktatást biztosító képzési intézménnyel büszkélkedhet a szakmánk, ezért a kamarai munkánk (Szodorai Margit, Váry Péter fáradhatatlan munkája) elősegítése érdekében szerencsésebb lenne a szabályok betartásával, korrekt információkkal és hirdetésekkel kommunikálni ezeknek a vállalkozásoknak. Természetesen a „kamarai csapat” szívesen egyeztet az esetlegesen felmerülő kérdésekben, amennyiben erre igény merülne fel.