Hello Optometrista szekció!

2024. 03. 27-én a Magyar Optikus Ipartestület megújult Optometrista Szekciójának első élő videós podcast adásában a hallgatók megismerhették Molnár Judit Eszter és Kovács György személyét, szakmai életútját és motivációit. A beszélgetés során szóba kerültek a tapasztalatok, a mielőbb megoldandó szakmai problémák és az optometria jövője, valamint az azzal kapcsolatos tervek is. 

A beszélgetés  ITT elérhető, hallgassátok szeretettel! 

Molnár Judit Eszter senior tréner, optometrista, optikus mester, Essilor Optika Kft.

Az optika szakmába 2003-ban csöppentem bele, amikor az Ofotértben munkát kaptam. Kezdetben kiegészítő állásnak gondoltam, amíg a Tanítóképző Főiskolán befejezem a tanulmányaimat. Szerencsére mestereimnek köszönhetően a varázslat engem is beszippantott, így a diplomám megszerzése után is maradtam a szemüveg értékesítés mellett és elvégeztem a látszerész képzést.
Munkám az Essilor Optika Kft-nél 16 évvel ezelőtt kezdődött, akkoriban budapesti területi képviselőként a partnerekkel való kapcsolattartás volt a feladatom. Az üzletkötés mellett a szakmai tanácsadás volt a kedvenc területem, már akkor is sok tréninget tartottam, és segítettem a kollégáimat a reklamációkezelések során. Majd elvégeztem Gödöllőn a HR mesterképzést, ahol csoportvezetést tanultam, amely szintén nagy segítséget adott a munkámban. Kislányom születése után az Essilor vezetősége bizalmat szavazott nekem, új pozíciót nyitottak számomra, tréner lettem. Végre minden tanulmányom értelmet nyert. Pedagógiai, pszichológiai és szakmai ismereteimet is kamatoztatni tudtam a látszerész képzések során.
Legjobban azt szeretem a mai napig, hogy folyamatosan tanulok a kollégáimtól. Azóta megszereztem az optometrista végzettséget, és hogy a szakma minden oldalát megismerjem, Optikus Mester lettem. A látszerész képzésben és a főiskolán is tartok órákat, és vallom, hogy felelősségünk van abban, hogy megszerettessük a szakmánkat azokkal, akik bármilyen indíttatásból bekerülnek a képzésbe. Fontosnak tartom, hogy teljeskörű rálátásom van a szakmánk minden területére, de nem vagyok polihisztor, ismerem a gyenge pontjaimat, ezáltal nem félek segítséget kérni azoktól, akik valamiben kiemelkedő tudással rendelkeznek. Ez volt az irányadó elv akkor is, amikor a csapatunk, az új optometrista szekció tagjai egymásra találtak. Mindenki más, mindenki kiemelkedő és nagy tapasztalattal bír a maga területén.
Célunk, hogy folytassuk az elődeink által elkezdett munkát és az általuk képviselt magas színvonalon képviseljük mi is a hivatásunkat. Az optometrista szekció munkájához az oktatással kapcsolatban szerzett tapasztalataimmal és meglátásaimmal szeretnék hozzájárulni, mert ezek segítenek abban, hogy igényeken alapuló képzési rendszert alakítsunk ki, amely a jelenlegi szakmai közösség és a jövő optometrista generációk számára is hasznos lesz. 

„Nekem ne mondják el, hogyan kell a tangót táncolni, hanem állítsanak be oda, és mutassák meg, és járják végig velem a tangót először szabályosan, hogy miután nagyon tudom szabályosan, úgy tudjak szárnyalni, mint egy angyal. Ugye, tulajdonképpen ez az igazi tanítás.” Bagdy Emőke

Kovács György, látszerész mester, optometrista. A Zala Optika Csoport tulajdonosa.

Másodikgenerációs optikus családból származom, már a középiskolás éveim alatt lehetőségem volt megismerni az optika világát, az optikus szakma szépségeit. Ezért nem is volt kérdés számomra, hogy az érettségi megszerzése után egyből a budapesti Reitter Ferenc utcai optikus iskolában tanuljak tovább. 1999-ben sikeres látszerész vizsgát tettem, majd egyből el is kezdtem dolgozni a családi vállalkozásunkban, mint optikus és műhelyes. A kötelező gyakorlati időm letelte után 2005-ben optikus mestervizsgát tettem. 2006-ban jelentkeztem az optometrista főiskolára, ahol 2010-ben sikeresen államvizsgáztam. A munkám során a kezdetekben az értékesítés és a szemüvegek készítése volt a fő feladatom, majd az optometrista diploma megszerzése után fő profilom a látásvizsgálat lett. Üzleteinkben több optikus és optometrista tanulót képeztünk, sikeresen segítve őket a diplomájuk megszerzéséhez, akik a mai napig a szakmában dolgoznak. 2021 októberében számomra nagyon megtisztelő felkérést kaptam, részt vehettem az optikus mestervizsgán, mint vizsgabizottsági tag. Az optikai szakmában eltöltött több, mint húsz évben sok tapasztalatra tettem szert, valamint nagy segítséget jelent számomra, hogy üzleteinkben három szemorvossal dolgozhatok együtt, akikkel folyamatosan segítjük egymás munkáját. Fontosnak tartom a folyamatos szakmai fejlődét, szem előtt tartva az optometrista szakma új irányelveit. Jelen pillanatban is Zalaegerszegen dolgozom, a családi üzleteinkben végzem az optometrista, feladatomat, és irányítom a vállalkozásunkat. 

Az elmúlt 25 év, amit a szakmában eltöltöttem, nagy rálátást és tapasztalatot adott az optikus és optometrista munka területén. Kezdetektől fogva a családi kisvállalkozásunkban dolgozom, ahol a cégvezetés mindennapi kihívásait, szépségeit a saját bőrömön tapasztalom, ezért úgy gondolom, és bízom benne, hogy nemcsak mint optikus, optometrista, hanem mint cégvezető is tudom segíteni az optometrista szekció munkáját, képviselve a több száz optikus kisvállakozást.