Micsoda évünk volt!

Így év végén, mindig összefoglalót szoktunk írni, a kamarában történtekről. Ezt most is szívesen megteszem, tekintettel arra, hogy hatékonyan tudtunk részt venni az MKIK/ÁKT Optikus Szekció munkájában

A legfontosabb kérdés a Covid utáni „visszarendeződés” kérdése volt, amely minden szakmában komoly feladatot jelentett, az adott szakma ÁKT képviseletének. Sajnos most is voltak szakmák, amelyek „áldozatul estek” a visszaállás során, nem kevés fejfájást okozva ezzel a szakmáknak és azok képviselőinek. A mi számunkra igazán kiemelkedő sikerként könyvelhető el, -bár tapasztaltuk, hogy ennek nem mindenki örült, és ezt „határozottan jelezték” is felénk – hogy az optikus szakma megmaradt a kizárólag optikus végzettséggel végezhető szakmák között! Sokan kérdezték, így itt jelezném, hogy természetesen, akik még látszerész végzettséggel rendelkeznek, azok ugyanúgy megmaradtak a végzettséggel rendelkező státuszban!

Az is kérdés volt, hogy aki raktárban, pénztárban dolgozik, esetleg adminisztrációs feladatokat lát el, netán takarítással foglalkozik, esetleg dioptriát nem tartalmazó napszemüveg üzletben dolgozik, nekik is kell-e ez a végzettség? 

Természetesen nem, – és ez többször elhangzott az MKIK és a BKIK megbeszéléseken – csak azokra vonatkozik, akik dioptriát tartalmazó adatokat kezelnek, felírt dioptria munkalapra írása, lencseválasztás, illesztési-mérési feladatokat látnak el, vagyis közvetlen kapcsolatban van a dioptriát tartalmazó felírással és a vevővel-pácienssel. Ezen kérdéskört tartalmazó kommunikációs folyamat egyik fontos állomása volt, amikor az MKIK-ban egy Optikus szakmai kerekasztal megbeszélés jött létre, amelynek fő témája a végzettséghez kötöttség, a szakmai kompetencia és a magyarországi optikus munkaerőpiac helyzete volt. A téma olyannyira felkavarta a „szakmai állóvizet”, hogy folytatást tervezünk, és szélesebb körben is meg kívánjuk vitatni (természetesen kamarai és minisztériumi részvétellel) ezen témakört!

Az év végére még maradt egy komoly téma: a digitalizáció.

A mi szakmánkat sem kerüli el a digitalizáció, és ezt az oktatásban, a vizsgáztatásban és a működési feltételekben is megtaláljuk manapság. Úgy a tananyagok átadásában, a különböző vevőnyilvántartó és adatbáziskezelő programokban, a vizsgáztatásban, illetve az optometrista szakmában – mint munkánkkal szorosan összefüggő adatkezelésben, pl.: a felírt dioptriát tartalmazó korrekció – is megtalálható a digitalizáció széles spektruma. Ehhez tartozik még az EESZT, amelyet – szerencsére most még csak - a szemészeti vizsgálatot végző orvossal dolgozó optikáknak kell használniuk. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az EU-s irányelvek (ahogy más szakmákban is!) a teljes optikus szakma digitalizációját tűzték ki célul. Ennek a folyamatnak a kidolgozásában és végrehajtásában– és ehhez amennyire lehet ragaszkodunk - része kell, hogy legyenek az Optikus és Fogtechnikus szakmák MKIK/ÁKT résztvevői, képviselői! Ennek megfelelően az MKIK/ÁKT Egészségügy Technikai ágazatában, – a Fogtechnikus Szekcióval szoros együttműködésben - követve a Minisztérium által kiadott irányelveket, igyekszünk továbbra is mindent megtenni a szakmánk védelmében! 

Az idei év kiemelkedő eseménye volt még a DENTAL WORLD kiállítás 2023. október 12-14., Budapest Hungexpo, amire – viszonozva a mi Optika Hungary kiállításunkra való meghívást – invitálást kaptunk a Fogtechnikus Ipartestület elnökétől, ahol egy komoly tapasztalatcsere is létrejött, amelynek témája – többek között - a szakmai érdekképviseletben rejlő lehetőségek volt. Reményeink szerint jövőre folytathatjuk együtt a közös munkát, szakmánk érdekképviseletét! 

Megköszönve a Minisztérium, a Budapesti Iparkamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az ÁKT munkatársainak az egész éves munkáját, támogatását, kívánunk az optikus szakma összes résztvevőjének – szemészorvosoknak, optometristáknak, optikusoknak/látszerészeknek és a háttérben dolgozó összes kollegának jó egészséget, emberileg és szakmailag egy még sikeresebb új esztendőt!

Az MKIK/ÁKT Optikus Szekció