MPL szállítás

– kötelező választási lehetőség webáruházak számára

2024. március 28-ától minden webáruháznak biztosítania kell a lehetőséget az MPL-es kiszállításra webshopjában.

A postai szolgáltatások nyújtásának és a hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás részletes szabályairól, valamint a postai szolgáltatók általános szerződési feltételeiről és a postai szolgáltatásból kizárt vagy feltételesen szállítható küldeményekről szóló 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet módosításáról szóló 685/2023. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján 2024. március 28-ától módosul az eredeti, 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: posta rendelet):

„66. § A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerinti távollévők között kötött szerződés alapján értékesített áru kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja, feltéve, hogy az értékesített áru postai szolgáltatási szerződés keretében történő kézbesítését az egyetemes postai szolgáltató az általános szerződési feltételeiben lehetővé teszi.”

Ez azt jelenti, hogy minden magánszemélynek értékesítő webshop esetén biztosítani kell a postai szállítás lehetőségét. A posta.hu oldalon elérhető a Webáruház regisztráció, ahol minden webshopnak regisztrálnia kell magát. Ez vonatkozik azokra a külföldi webáruházakra is, akik Magyarországra értékesítenek.

A Postai kormányrendelet módosítása előírja, hogy 2024. március 28-tól a Magyarországra értékesítő webshopok honlapjukon választási lehetőségként tüntessék fel a Magyar Posta Zrt. által nyújtott kézbesítési szolgáltatást is. A kormányrendelet nem biztosít kizárólagosságot a Magyar Posta Zrt. részére, tehát a webshopok továbbra is jogosultak minden más kézbesítési szolgáltatóval is szerződést kötni, és azok elérhetőségét feltüntetni a honlapjukon – Általános Szerződési Feltételek.

Minden érintett webshopban – egyedi szerződés hiányában – az alábbi árakat szükséges feltüntetni:

- Csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db.
- Háznál történő kézbesítés esetén: 0-10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db.
- Háznál történő kézbesítés esetén: 10-20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db.
- Háznál történő kézbesítés esetén: 20-40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db.

A fenti díjak igénybevételéhez nem szükséges egyedi szerződést kötni a postával, elegendő az űrlap kitöltésével regisztrálni, viszont ebben az esetben az webshop vásárlója által megrendelt terméket nem áll módjában a postának a webáruház telephelyén felvenni.