Optometrista működési engedély hosszabbítása

Több MOI tag kérésére újra tájékoztatást adunk arról, hogy az optometrista működési engedélyek megújítását hol kell intézni, mi a menete. Tekintve, hogy a nyomtatványok, eljárások, illetékességi körök állandóan változnak így a mai napon (2022.11.07.) hatályos információkat szedtük össze egy csokorba.


A működési engedélyek nyilvántartását az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatósága végzi, így az intézmény honlapjáról tesszük közzé a 2022.11.07-én elérhető, hatályos információk közül a fontosabbakat.

Általános tájékoztató az egészségügyi szakdolgozók részére

A megújítási kérelmet neked kell indítanod a kiválasztott eljárás szerinti nyomtatvánnyal és a megfelelő dokumentumok csatolásával. Működési engedély megújítására vonatkozó formanyomtatványt innen tudjátok letölteni, ahol a dokumentumon belül részletes kitöltési útmutató is található, érdemes végigböngészni.
Eljárás benyújtását pedig ezen a linken tudod megtenni.

A különböző eljárások díjkötelesek, amelyekből (a teljesség igénye nélkül) néhányat ismertetünk:
- Működési nyilvántartás megújítása: 1.000 Ft
- Működési nyilvántartás meghosszabbítása: 3.000 Ft
- Törlést követő újrafelvétel a működési nyilvántartásba: 1.000 Ft
- Elveszett, megrongálódott, megsemmisült működési nyilvántartási igazolvány pótlása, cseréje: 3000 Ft
- Adatváltozás bejelentése: 1.000 Ft
Részletes további információ (pl. fizetési módok, eljárás indításának lépései, stb.) a címben található általános tájékoztóra kattintva olvashattok.

Továbbképzési kötelezettség, továbbképzési pontok

A továbbképzési időszak (ciklus) a működési nyilvántartásba kerülés napjával indul. Egy ciklus 5 évet foglal magába. A továbbképzésre a működési nyilvántartási számoddal, ennek hiányában alapnyilvántartási számmal jelentkezhetsz be. Az alapnyilvántartási számát bárki megtekintheti az OKFŐ keresőjében, az „egészségügyi szakdolgozók” címszó alatti keresőben.

Az egészségügyi szakdolgozóknak a működési nyilvántartásuk érvényességi ideje alatt (továbbképzési időszak) a szakképesítésüknek megfelelő szakmacsoporton belül 150 továbbképzési pontot kell teljesíteniük az alábbiak szerint:
- gyakorlat (minimum 60, maximum 100 pont),
- kötelező szakmacsoportos elméleti továbbképzés (30 pont),
- szabadon választható elméleti továbbképzés (minimum 20, maximum 60 pont).

A szabadon választott elméleti továbbképzési pontok száma függ a gyakorlati pontok számától. Például amennyiben 100 gyakorlati pontot (5 év munkaviszonyt) tud igazolni a továbbképzési időszakán belül, akkor elegendő 20 szabadon választott elméleti továbbképzési pontot igazolnia. 80 gyakorlati pont (4 év munkaviszony) igazolása esetén már 40 szabadon választott elméleti továbbképzési pontot, 60 gyakorlati pont (3 év munkaviszony) birtokában már 60 szabadon választott elméleti továbbképzési pontot szükséges igazolni.

Az optometrista, az optometrista-látszerész, valamint az optometrista kontaktológus a 6. ÁLTALÁNOS ÉS ELEKTROFIZIOLÓGIAI ASSZISZTENCIA SZAKMACSOPORT-ban található. /Részlet a 63/2011. (XI.29.) NEFMI rendeletből mellékletéből/:
6.10. Optometrista
6.11. Optometrista - látszerész
6.12. Szemészeti asszisztens
6.13. Szemészeti szakasszisztens
6.14. Szemészeti szakasszisztens (54)
Az optometrista kontaktológus a rendeletben nem szerepel, azonban az OKFŐ keresőjében igen, tehát azt is ide sorolják, mikor pontszerző képzésről pontot ad ki valamely szervező.

Hogy kinek mennyi pontot tart nyilván a hatóság, ezt a publikus adatbázisban tudod leellenőrizni magadról a neved beírásával szintén az OKFŐ keresőjéből. 

Sajnos a kötelező szakmacsoportos elméleti pontok megszerzése okozza a legnagyobb gondot, mivel nehéz a szakma szerinti elméleti előadásra bejutni, a SZAFTEX-en kiírt időpontok általában órák, napok alatt betelnek.
Ezért javasoljuk, hogy akinek sürgős a hosszabbítás és nincs a szakmájában újabb elméleti előadásra időpont kiírva, az válasszon másik képzést, amelyet a 6-os szakmacsoportnak meghirdettek. Ennek elvégzésével is teljesíthető a továbbképzési kötelezettség. Az egyes továbbképzésekről a részletek (pl. képzés tartalma, képzés ára, a képzés szervezője) a képzés nyilvántartási számára kattintva tekinthető meg. A SZAFTEX oldalára külön kell regisztrálni, a jelentkezés csak regisztráció után lehetséges.

A szabadon választható elméleti továbbképzési pontok a MOI által szervezett pontszerző előadásokon való résztvétellel könnyen teljesíthetőek. Ilyen pl. az Optika Hungary vagy az Optometrista Szakmai Délután rendezvényünkön meghirdetett pontszerző előadások.
Amennyiben a korábban kiküldött igazolásodat nem találod vagy elveszítetted, lehetőséged van a kiadott pontigazolás másolatát a MOI irodájától elektronikusan megkérni.


Működési nyilvántartás megújítása

Ha lejárt a működési engedélyed érvényességi ideje, akkor a nyilvántartás megújítását kell kérni.
A megújításról részleteiben erről az oldalról informálódhatsz: Működési nyilvántartás megújítása

Az is olvasható a megújítás leírásában, hogy az aktív kamarai tagság (MESZK) a működési nyilvántartási ciklus érvényességi ideje alatt folyamatosan kötelező.

Itt egy fontos információra hívnánk fel az idősebb optometristák figyelmét, amely a kérelem formanyomtatványon szerepel: „Tájékoztatjuk, hogy a kérelem nyomtatvány kitöltése, aláírása és mellékleteinek megküldése alól a 75. életév betöltése nem mentesít. A működési nyilvántartás megújításához ebben az esetben is kérelem benyújtása szükséges.” vagyis a MESZK kamarai tagság tagdíjmentességi kedvezménye 65. életévtől automatikusan indul, azonban a működési engedély megújítása esetében az OKFŐ-nél a továbbképzési kötelezettség alóli mentesülés csak a 75. életév betöltésétől indul.
Ez azt jelenti, hogy aktív optometrista tevékenység ellátása esetén egyrészt kötelező továbbra is a MESZK tagság, másrészt a megújítási kérelmet a 75. életév betöltése után is be kell küldeni az OKFŐ-höz – csak így szerepelhet az aktív működési engedéllyel rendelkező szakdolgozók nyilvántartásában az optometrista, azaz végezheti jogszerűen a tevékenységét.


Működési nyilvántartás meghosszabbításáról tájékoztatás

Ezt az oldalrészt akkor érdemes felkeresni, amennyiben pl. tevékenység szüneteltetése utáni megújítás hosszabbításról vagy egyéb eljárásról van szó.

Az OKFŐ honlapján megtalálhatók a gyakori kérdésekre közzétett válaszok, ezt is érdemes átolvasni, mielőtt a megújítást elindítod. 


Ha a fenti tájékoztató linkeken mégsem találod meg a keresett problémádra a választ, úgy érdemes ügyfélfogadási időben a főosztály munkatársaihoz fordulni speciális kérdéseddel:


A Nyilvántartási és Továbbképzési Főosztály ügyfélfogadási rendje:
Levelezési cím: 1444 Budapest, Pf.: 270.
Ügyfélszolgálati ügyintézés orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, klinikai végzettségű egészségügyi dolgozók, valamint egészségügyi szakdolgozók részére
Ügyfélszolgálati telefonszám: (06/1) 411-1146 és (06/1) 411-1147
Telefonos ügyfélfogadás: hétfő-csütörtök: 8:30-15:30; péntek: 8:30-13:00
E-mail: omn@okfo.gov.hu
Személyes ügyfélfogadás: 1085 Budapest, Horánszky u. 24. fsz.010 (porta mellett)
Személyes ügyfélfogadás kedden és csütörtökön: 8.30 – 15:30-ig, míg a többi hétköznapon zárva tart. 

Reméljük, hogy ezzel az információ kigyűjtéssel segítettünk az optometristáknak.

Ne feledjétek, a MOI rendszeresen szervez továbbképző programokat, amelyekben megtalálhatók úgy a szakmai, mint a pontszerző továbbképzések is. Keressétek az információkat fórumainkon!

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!