Szemüvegek és a Műhely XII. Rugós szár visszaszerelése

„A fejlődés maga a szakértelem.”

Az interneten olvastam, hogy egy szaküzletben készített szemüveg értéket képvisel. Ez pedig így van, vigyázzunk rá! Ha lehet javíttassuk meg! Egy tipikus probléma, amivel bejöhet a vevő, hogy lejött/leesett/letört a szemüveg szára. Azon belül is külön élmény, ha az egy rugós szár, esetleg azon belül is egy ritkább kivitel. Ha korábban nálunk vásárolta a szemüvegét a vevő, akkor kutya kötelességünk visszarakni (és nem csak a garancia időn belül)! Ha nem nálunk vásárolta a keretet, akkor szabadon választott, de egy értékes vevőt nyerhetünk ezzel, és még csak ingyen se kell, hogy csináljuk. Érdemes előre tájékoztatni a lehetséges kockázatokról „kérdezze meg kezelő orvosát” és a munkadíjról.

Egy sima szárat visszacsavarozni nem nagy dolog, szinte bárki képes rá. Remek feladat például a friss tanulónak az optikában. Ha viszont a szár rugós, akkor már kicsit nehezebb. Persze megoldható mindenféle hókusz-pókusz nélkül is, de ha egyedül vagyunk, nem mindig olyan egyszerű. Viszont pont ezért lettek kitalálva a hosszított lándzsás csavarok, illetve a rugós-szár szerelő készlet, ami elérhető a Breitfeld kínálatában is. Így egy ember is kényelmesen, gyorsan és szakszerűen tudja ezeket a javításokat elvégezni. Megéri ez a „beruházás”? Mindenképpen! Ezt tapasztalatból mondom. Erről a kis készletről is mellékeltem egy képet, felszerelése két percet vesz igénybe.

Egy ismerős kolléga küldött nekem egy remek „kihívást”, egy érdekesebb kialakítású „dupla-rugós” szárat kellett visszavarázsolni. A kereten/száron nem vészesen ugyan, de már látszottak a próbálkozás jelei, de legalább próbálkoztak vele. A cikkben szereplő képek ebből a szár visszaszerelésből születtek, -spoiler alert- a szár visszakerült a helyére. A folyamatot nem szeretném túlmagyarázni, de pár dolgot azért leírnék:

A rugós szár szerelő készlet több részből áll, hogy minél jobban segítse a munkafolyamatot. Amit az asztalra felszerelünk, azzal olyan egyszerű a rugó kifeszítése, mint az egyszeregy. Ez az egyetlen szár -pechemre - aminél nem a legjobban használható, érdekes kialakítása van (lásd a képeken), de aggodalomra semmi ok! Találtam 1.4-es hosszított lándzsás csavart, ami természetesen túl széles, viszont a rugó kifeszítésére tökéletesen alkalmas volt. A kifeszített részbe a kis szeget („pin” 6 féle méretben) behelyezve már próbálkozhattam is egy másik csavarral. Én egy 1.2-es -jónak tűnő- hosszú alapvetően fúrt keretekhez való csavart választottam, amit sikeresen bele is törtem… Ezt miután kiszedtem (kiszenvedtem és gratuláltam magamnak) elvezetett a megoldáshoz: 1.3-as csavar lesz a tökéletes választás. Miután behajtottam és szépen a helyére került, letörtem egy kéznél lévő fogóval a fölös részt. Aki precíz, az ügyesen megcsiszolja a csavarvéget (ujj próba), én ezt meghagytam az ismerős látszerésznek. Még egy csepp olaj és olyan volt, mint új korában. Elpakolás, csomagolás, kész! A vevő boldog, mi meg elégedetten ihatunk egy kávét.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!