Tábla vs monitor

Fontos kérdés a vizsgálat pontossága kapcsán, hogy az adott optika, vagy rendelő milyen típusú vízusfelvevő eszközzel van felszerelve. A hétköznapi gyakorlat szerint, a legtöbbször digitális vízus táblával, vetítővel, illetve Kettesy-féle táblával találkozhatunk. De mik is ezek valójában, és mi a különbség köztük?

A Kettesy-féle tábla talán, ami legtöbbünk szeme előtt van, hogyha a látásvizsgálat szót meghalljuk.

Előnye az egyszerűsége, hiszen elegendő vizsgálati távolságba helyezni, és már használhatjuk is. Azt azonban ki kell jelenteni, hogy a mai vizsgálói rutin mellett, ezeknek a tábláknak több a hátrányuk, mint az előnyük. Ahogy említettem, csak távolságba kell helyezni, ami értelemszerűen azzal jár, hogy csakis arra a vizsgáló távolságra használható megbízhatóan, amire gyártva, tervezve lett. Továbbá szükség van valamilyen megvilágításra is, hogy a megfelelő kontraszt és láthatóság adott legyen. Vannak olyan típusú táblák, amik saját megvilágítással rendelkeznek, de emellett olyanokkal is találkozhatunk, amelyet meg kell világítani, és ha már itt tartunk meg is említhetjük ezeknek az eszközöknek az egyik legnagyobb hiányosságát, ami pedig az, hogy az idő múlásával fakulhat, vagyis sokat veszíthet a kontrasztosságából, ami a vizsgálat precizitásának a rovására fog menni. Vannak olyan táblák, ami egy műanyag burkolattal rendelkeznek, erre nyomtatják rá a vízus jeleket, a műanyag burkolat alatt van egy fényforrás, ami biztosítja a megfelelő láthatóságot. Azonban ezek a műanyag burkolatok elsárgulhatnak, és máris nem megfelelő a tábla a pontos látásvizsgálatra. Hozzá kell tenni azt is, hogy figyelni kell arra, hogy milyen fénnyel és milyen messziről világítjuk meg a táblát.

Másik nagy hátránya ezeknek a tábláknak, hogy nagyon szűk mennyiségű teszt áll rendelkezésre. A vizsgálat végére a páciensek jó eséllyel már meg is jegyzik a betűket, illetve számokat, és ez szintén a pontosságot rombolja. Az interneten számos kép elérhető az ilyen táblákról, és ha valaki nagyon elhívatott, akár meg is tanulhatja.

Manapság már egyre több optikában megtalálható azonban a digitális vízus panel.

Ez az eszköz kinézetre olyan, mint egy tv készülék. Előnye éppen abból adódik, hogy nagyon sokminden állítható, programozható rajta. Ezeket a lcd-táblákat be lehet kalibrálni arra a távolságra ami adott a vizsgálathoz. Nyilván vannak itt egyéb szakmai szempontok amiket figyelembe kell venni a pontosság miatt, de ez már egy hatalmas előny a Kettesy-féle táblával szemben. A panel megvilágítása és kontrasztja sokkal kiegyensúlyozottabb, nincs szükség külső megvilágításra, valamint sokkal időtállóbb is, mint a régebbi megoldás. Az egyik legnagyobb előnye ezeknek a paneleknek, és amiért sokan ezeket választják az az, hogy rengetek féle teszt van benne. Önmagában már az is nagyon praktikus, hogy lehet random generálni a megjelenő betűket, így el lehet kerülni azt, hogy a vizsgált személy megjegyezze azokat a vizsgálat végéig. Tudunk azonban egyéb olyan teszteket is végezni, ami a felírt eredmény pontosságát tudja ellenőrizni, ilyen az úgy nevezett vörös zöld teszt, és van lehetőség olyan tesztek elvégzésre is, amik a két szem együttműködését vizsgálja, ez az úgynevezett pola teszt.

Összeségében kijelenthető, hogy a digitális panel sokkal pontosabb szemüvegfelíráshoz tud vezetni, mint a Kettesy tábla. Véleményem szerint a Kettesy-féle tábla inkább szűrésre alkalmas. A gyakorlat szerint az el is mondható, hogy ilyen egyszerűbb táblákkal inkább háziorvosnál és üzemorvosnál találkozunk, ahol inkább csak szűrés zajlik. A korrekció meghatározásához a legtöbb optika már újabb típusú digitális paneleket használ.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!