Veszélyes hulladék kezelése az optikákban

Szakmából érkezett a kérdés, hogy mit tehet az optikus a műhelyben keletkezett veszélyes hulladékkal?

A kérdés így hangzott: „A műhelyben felhalmozódott műanyag hulladékkal kapcsolatban merült fel a kérdés, hogy mi az általánosan elfogadott álláspont ezzel kapcsolatban? A csiszolás során keletkezett műanyag por bizonyára káros a környezetünkre nézve, így azt a lefolyóba önteni nyilvánvalóan etikátlan és feltehetőleg törvénybe is ütközik. A műanyag por nagy része felfogható, így annak elszállítására, illetve megsemmisítésére található ilyen szolgáltatást kínáló cég. De vajon tényleg ez a legtöbb, amit tehetünk ezzel kapcsolatban? A vízben megmaradt műanyag por kiöntése a lefolyóba, törvényileg megengedett? Környezetvédelmi szempontból rendben van?”

MOI válasz: A munkavédelmi ellenőrzések során, illetve a vízművek, a csatornázási művekhez beérkező bejelentés esetén, végezhetnek mintavételezéses ellenőrzést, melynek során felmerülhet környezetszennyezési probléma.

Hivatalosan annak a feladata a veszélyes hulladék kezelése, akinél keletkezik, tehát a csiszológép koszos vize nem engedhető bele a lefolyóba, külön szükséges gyűjteni és erre szakosodott szolgáltató céggel elszállíttatni és megsemmisíteni. A jelenlegi gyakorlatban elmondható, hogy még nem ennyire környezettudatosak az optikák, azonban van néhány hely, ahol már szűrik a felfogható veszélyes hulladékot.

Az optikákban keletkező veszélyes hulladékokat, vegyszereket, a csiszolás során keletkező "iszapot", stb. kizárólag az erre szakosodott cégeknél lehet megsemmisítésre leadni, amit ezen cégek hivatalos átvételi okmánnyal kötelesek igazolni. Az alábbi szolgáltató céget ajánljuk tagjainknak e probléma megoldására:ECO-REAL Környezetvédelmi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 

Tegyünk együtt környezetünk megóvásáért!

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!