A nagy optometria körkép

- avagy ilyen volt 2023

Mozgalmasan telt a 2023-as év, hiszen megannyi program, továbbképzés volt idén, ami kissé felrázta a szakmát. Újdonság is jutott bőven, megrendezték az első, optometristáknak szóló konferenciát, elindult egy edukációt szolgáló kampányfilm sorozat és még „Tihany” sem Tihanyban volt. Az alábbi cikk szóljon azoknak, akik esetleg lemaradtak volna a történésekben vagy csak szeretnének egy kicsit visszatekinteni az elmúlt évre.
Az első, nagy érdeklődést mutató továbbképzés máris az év elején, februárban lezajlott, amire rekordsebességgel teltek be a helyek. Az optometrista kollégáknak igazán nem lehet panasza, ugyanis két kötelező szakmacsoportos továbbképzést is szervezett a Semmelweis Egyetem "Korszerű ismeretek a szemészetben" címmel. Ilyen, kimondottan szakmai tartalmú továbbképzés ugyanis évek óta nem volt, így a működési engedélyt megújítani szándékozó optometristák egyéb más előadásokon (pl. betegjogok) tudták a kötelező pontjaikat megszerezni. A hatalmas érdeklődés miatt, novemberben újabb képzést hirdettek, ami szintén egy nap alatt teltházas lett. Én személy szerint az utóbbin vettem részt, ahol a kétnapos maratoni előadássorozaton megannyi témába betekintettünk az előadók révén, például glaucoma, szemészeti elektrofiziológiai vizsgálatok, gyermekszemészeti ellátás. Glaucoma témában a Magyar Optikus Ipartestület külön szekciót szervezett, meghívott előadókkal. Kiváló mentőtisztek segítségével pedig az alapszintű újraélesztést gyakoroltuk, ami kötelező eleme a szakmacsoportos továbbképzéseknek.
 
 
Tavasszal megrendezésre került a mindenki által csak „Tihany”-ként emlegetett Optika Hungary, ezúttal új helyszínen, Budapesten a Millenárison. Bevallom eleinte nagyon szokatlannak találtam azt, hogy nem a régi, jól bevált helyen vagyunk és szinte diszkomfort érzésem volt, pedig nem ma kezdtem az Optika Hungary-k látogatását. Ez az érzés azonban hamar elillant, mikor megláttam a sok kedves ismerőst. A kissé borongós áprilisi nyitónap rögtön az optometristáknak szóló pontszerző előadással kezdődött. A téma a száraz szem szindróma volt, ahol kiváló szakemberek előadásait hallgathattuk meg, úgy mint, Dr. Gáspár Beáta, Dr. Kovács Illés, Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, Molnár Judit, Dr. Tönköl Tamás. A délután pedig a témához kapcsolódó workshoppal folytatódott.
Másnap egy igazán fontos és hiánypótló programra került sor, az Optometrista kerekasztal beszélgetésre, ahol a szakmánkat érintő fontos kérdések kerültek megbeszélésre. A szervezésért és moderátori feladatokért külön köszönet jár Imre Annamáriának, hiszen forradalmi ötletével elindult valami a szakmában, valami, ami már régóta megoldásra várt! A beszélgetésen részt vettek: Dr. Domsa Patrícia, Dr. Kovács Illés, Réz Kata, Karvázy Attila valamint jómagam. Az egyik, talán legfontosabb téma a munkavállalók képernyő előtti munkavégzéséhez éleslátást biztosító szemüvegek igazolása volt, de szóba került az optometristák továbbtanulási lehetősége, az optikák szigorúbb ellenőrzése a látásvizsgálatot illetően és a szemészeti rendelők terheltségének csökkentéseként, az optometristák számára a klinikai munkakör vonzóvá tétele.
 
Az Optika Hungary-n került bemutatásra az a hat részes kampányfilm is, amit a MOI készített edukációs céllal. A különböző epizódokban, különböző témákban szólalnak meg az optikus, optometrista és a kereskedelmi szekció résztvevőit. A szakemberek egy-egy témakört mindenki számára érthető módon fejtenek ki, ezzel is közelebb hozva szakmánkat a vásárlóinkhoz, ügyfeleinkhez.
 
Májusban jelent meg a Magyar Közlöny 70. száma, amelyben optometristákat is érintő változás szerepel. A módosítás lényege, hogy szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenység egyéni vállalkozóként nem folytatható. Az optometristák eddig többféle jogviszony keretében tudtak vizsgálni, mint munkaviszony, szabadfoglalkozású egyéni vállalkozó, közreműködő, társas vállalkozás tagja. A módosítás a kollégák körében igen nagy fejtörést okozott, hiszen derült égből villámcsapásként érte szakmánkat is.
 
Júniusban először került megrendezésre a GrandOptom Hungary, ami egy kifejezetten optometristáknak szóló rendezvény. A szervező, a GrandVision Kft., Budapestre invitálta az érdeklődőket, ahol többféle témát érintettek az előadások, úgy, mint myopia kontroll, látás és tanulási zavarok, teleoptometria. Közel 300 optometrista kolléga látogatott el a konferenciára.
 
 
Ősszel mindig az éleslátás kerül előtérbe. Rögtön két figyelemfelhívó kampány is indult. A MOI „Láss jól, vezess biztonságosan!” programjának célja, felhíni a figyelmet az őszi-téli időszak közúti közlekedésben rosszabbá váló látási és útviszonyokra, valamint a gépjárművek és azok gumiabroncsai állapotának fontosságára.
A „Látás Hónapja” kampány októberben a látás fontossárára hívja fel a figyelmet. Ilyenkor a kampányban részt vevő optikák díjmentes látásellenőrzést biztosítanak a vásárlóiknak és panasz esetén látásvizsgálatot javasolnak, illetve szakmai tanácsadással segítik a hozzájuk fordulókat.
 
A Magyar Kontaktológiai Társaság októberben 16. alkalommal rendezte meg szokásos kongresszusát. Témája idén a kontaktlencse viselés és az amblyopia volt, de más, kontaktlencse viseléssel kapcsolatos előadást is hallhattak a részvevők, kiváló szakemberek tolmácsolásában. Előtérbe került a kontaktlencse viselés hatásai a cornea szövetére, az étrend és a szemfelszín egészségének összefüggései, a cornea és az elülső szemfelszín elváltozásai. Bemutatásra kerültek azok az esettanulmányok, melyek segítségével képet kaphatunk a különböző kutatások eredményeiről. A rendezvény egyúttal pontszerzési lehetőség az optometristáknak.
 
A különféle továbbképzést és konferenciát tekintve az elmúlt évben is mindenki megtalálhatta azt a témát, amiben gyarapíthatta meglévő tudását. Én ezúton kívánok mindenkinek ugyanilyen tartalmas és szakmai sikerekben gazdag boldog új évet!