Akkor, hogy is hívják Önöket?

Ezt az egyszerű kérdést tették fel nekem nemrég egy a minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös előadásán. Én igyekeztem rögtön, a legjobb tudásom szerint válaszolni: 

Szemész szakorvos: aki gyógyít, szemészeti szakvizsgálatot végez, műtétet hajt végre, szükség esetén korrekciót, illetve orvosi vényt ír fel, stb.

Optometrista: aki látásvizsgálatot végez, dioptriás korrekciót ír fel, vagy indokolt esetben szakorvoshoz irányít. 

és ami nekünk a legnyilvánvalóbb: 

Optikus: aki értelmezi a szemész szakorvos vagy optometrista által felírt adatokat, annak megfelelő keretet, a korrekció szerinti lencsét ajánl és vállalási/munkalapra rögzít, megrendel, elkészít és a használathoz szükséges információk átadása mellett szemüveget igazít, adaptál és a szakmai kérdésekre választ ad, melyhez az optikus (régi nevén: látszerész) végzettség kötelező!

TEÁOR: 4778Egyéb m.n.s. új áru kiskereskedelme (látszerészek tevékenysége)

FEOR: 3335 Látszerész, illetve 5111 Látszerész és fotócikk-kereskedő
letöltve KSH oldaláról: 2020.01.30., 
(ezekben a megnevezés optikus névre változik a folyamatban lévő módosítással)

A következő kérdés, amit kaptam már nem volt olyan egyszerű: hogyan került a szakmánkba néhány olyan új „munkakör” és „kifejezés” mint: „Optikai stylist”, „Optika termék tanácsadó”, „Optikai tanácsadó” – ami állítólag „nem igényel látszerész végzettséget”, „Értékesítési Tanácsadó”, „Szemüveg Stílustanácsadó”.

Kértem kis időt, és utánanéztünk. Nem kellett sokáig keresnünk (gondolom másnak se), és találtunk néhány ilyen tartalmú anyagot. Ennek a véleményezése – esetleg szankcionálása - nem a mi feladatunk, ezt az illetékesek megteszik, mégis mint MKIK/ÁKT egyik szakmai képviselője mindenképp reagálnom kell.

Mivel hosszú évek óta az ÁKT-ban Szodorai Margittal a Teljeskörű Optikai Oktatás Kft. képviselőjével, valamint Váry Péterrel, illetve a szakhatóságokkal, iskolákkal, oktatókkal, vizsgáztató kollegákkal közösen végezzük, illetve folyamatosan koordináljuk az optikus képzésben felmerülő kérdéseket, feladatokat, teljesen jogosan merült fel a kérdés: milyen végzettséggel lehet a fentebb leírt ”munkaköröket” betölteni?

A kérdésre előbb-utóbb hatósági szintű választ kapunk, de addig is: szerencsére a szakmánknak van kitűnő optikus képzést biztosító iskolája, ahol optikus végzettséget kapnak az érettségi után, kb. kétéves képzés végén sikeres vizsgát tett tanulók. Ezért logikusnak tűnt, így érdeklődtem Borók Ritánál, az iskola igazgatójánál, de Ő sem tudott új szakmáról, végzettségről. Megkérdeztem a Magyar Optikus Ipartestület elnökét és elnökségét, valamint a sok-sok éve a szakmai kérdésekben dolgozó MOI irodai kollégáit, de senki nem találkozott még semmilyen hivatalos TEÁOR-ban, vagy szakmajegyzékben stb., illetve az optikus képzésben történt változásról. 

Mint említettem a következő lépések már nem a mi hatáskörünkbe tartoznak. Mindenki döntse el maga, hogy a fent leírtakban szereplő „történet” miként hat majd a szakmánkra. Annak ellenére, hogy közösen - KIM, MKIK, ÁKT, MOI - mindent megteszünk a szakmánkért, csak remélhetjük, hogy az optikus szakma megmarad a kizárólag érettségivel és optikus végzettséggel végezhető munkakörök között. 

Természetesen örülünk, ha megosztja velünk, ha valakinek írásbeli, hivatalos állásfoglalása van ezen témával kapcsolatban. A szakmánkat segítő, építő véleményeket ezután is szívesen veszem, vesszük.

Mindenkinek jó egészséget és sikeres esztendőt kívánok!

Karvázy Attila
MKIK / ÁKT Optikus Szekció, elnök

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!