Beszámoló a Magyar Kontaktológiai Társaság (MAKOT)

- XVI. továbbképzéséről

Október 5. és7. között került sor a MAKOT XVI. továbbképző tanfolyamára és kongresszusára Balatonalmádiban, a Hunguest Hotel BÁL Resortban. A kongresszus fő témája a kontaktlencse viselés és az amblyopia volt. Szokás szerint a kongresszushoz külön szekcióval csatlakozott a Magyar Szemorvostársaság Cornea Társasága, hiszen a cornea és betegségeinek mélyreható ismerete a kontaktológus szakember számára nélkülözhetetlen. 

Az első, pénteki napon, az első szekcióban, szokás szerint, felkért előadókat hallhattunk. Mondhatni, szintén szokás szerint, magas színvonalú előadásokat tartott prof.dr. Süveges Ildikó és prof.dr. Facskó Andrea, aki az amblyopia fogalmát, előfordulását, patomechanizmusát és kölcsönhatását a központi idegrendszerrel mutatta be érthetően és világosan. Érdekes és mindenképpen „slágertéma” következett a táplálkozás és a diéta szerepéről, ezúttal a szemfelszín homeosztázisának fenntartásáról prof.dr. Tóth-Molnár Edit előadásában.

A második szekcióban elsőként ismét kitekintést nyertünk a nemzetközi kontaktlencserendelés szokásokról Végh Mihály tanár úrtól. Bár hazánk is szerepel a 22 országot magában foglaló statisztikákban, de, mint az évről-évre probléma, csak kevés kitöltött űrlap érkezik vissza a MAKOT-hoz. Ezúton is biztatom a kollégákat, hogy a minden évben kiküldött űrlapot kitöltve küldjék vissza! Ennek kitöltése kb. 10 percet vesz igénybe. Olyan érdekes adatokat hallhattunk, mint pl. a kontaktlencse viselők átlag életkora 33,7 év, vagy pl. a napi eldobható lencsék részaránya 39%. Ahol a lencse ápolására van szükség, ott a páciensek 88%-a multifunkcionális ápolóoldatot használ. Még hosszan lehetne sorolni az érdekes adatokat. Ezek ismeretében mindenki el tudja helyezni magát, hol tart/áll a saját praxisa nemzetközi összehasonlításban. A folytatásban előadások hangzottak el az amblyopia, anisometropia kontaktlencsével történő lehetséges kezeléseiről. Megtudhattuk, hogy az amblyopia kezelése komplex feladat, a gyermekszemész, a kontaktológus, a gyermek és a szülő közösen tudják csak elérni a sikert. A kontaktlencse egy plusz lehetőség a kezelési stratégiákban. Az anisometropia kezelésében pedig ma már egyénre szabottan többfajta kontaktlencse áll rendelkezésre. Tudjuk lassítani az egyszemes myopia progresszióját és válthatunk a különböző típusú kontaktlencsék között, hogy az életkornak, dioptriának vagy progressziójának megfelelően a legjobb lehetőséget biztosítsuk. 
A további szekciókban a cornea és a szemfelszín betegségeiről. tumorairól is hallhattunk. Esetismertetések hangzottak el pl. a szaruhártya átültetés utáni speciális kontaktlencse illesztésekről az elmúlt 10 évben.

A péntek esti bankettvacsorán az 1920-as évek világát megidéző dresscode volt érvényes. Egy jó hangulatú, kellemes estével zárult az első nap. 

Szombatra maradtak a kerekasztal megbeszélések a kontaktlencse viselése amblyopia esetén – hazai tapasztalatokkal és fejfájás management a kontaktológiában – optometrista és orvosi szemmel, esetismertetésekkel.
A 220 regisztrált résztvevő összességében sok érdekes előadást hallhatott, amiből leginkább az látszott, hogy az amblyopia kezelése elsősorban szemész-kontaktológus és gyermekszemészi feladat, nem elhanyagolható emellett a szülők és a gyermekek aktív közreműködése.

Számomra örvendetes volt látni, hogy a rendezvényen egyre nagyobb számban vesznek részt optometristák. Az idén a regisztrált látogatók már közel 20%-a volt optometrista.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!