Esélyt – legalább – a szemnek!

Tornanádaskán

Idén tavasszal Tornanádaskán jártunk az Esélyt a szemnek! programmal, sok más tapasztalatot is szereztünk az egészségméltányosság területéről, most erről mesélünk. Tornanádaska egy kis falu az ország egyik legcsodálatosabb természetvédelmi területének kellős közepén az Aggteleki-karszt lábánál. Határfalu, át lehetne látni a szlovák területre, ha nem magasodna előtte egy szinte vízszintesnek tűnő hegy. Alig 800 lakosa van, de bizonyos szakmai körökben annál ismertebb, hiszen Tornanádaska Magyarország legszegényebb települése az egy lakosra jutó nettó jövedelem: 187 773 Ft/év, nem elírás ez tényleg Ft/év.

Az óvoda működik és az 1. és 2. osztályos diákoknak egy kihelyezett tagozat a falutól kb. 600m-re található Hadik-kastélyban. A kastély a falu büszkesége 7 hektáros parkjában számos ritka fafajta éldegél boldogan, a kastélyban fogyatékkal élők gyógypedagógiai intézetében a boldogság szintjét nem mértük, de feltételezzük, hogy szeretik, mert a falubeliek azt mondják, ott még konyha is van.

A gyerekek a szomszéd faluba járnak a körzeti általános iskolába busszal. Érdekesség, hogy központi felvételit ebből az iskolából senki nem szokott írni, a kompetencia mérés adatai alapján „az alapszintet el nem érő tanulók aránya 85.7% 8. osztályban” kb. ilyen arányban vannak a faluban az álláskeresők között a „legmagasabb iskolai végzettsége 8 osztály” meghatározással is nyilvántartva a felnőttek. A következtetéseket az olvasóra bízzuk.

Egészségügyi ellátás

A két védőnőn kívül nem jár egészségügyi személyzet a faluba, ők nagyon igyekeznek, a családok bizalommal fordulnak hozzájuk, de tartanak is tőlük, hiszen körülményeiket ők figyelik, és mindenki tudja, hogy a gyerekvédelem jelzőrendszerének tagjai, tehát nem jó túl sokat sírni, hogy nincs mit enni, vagy nem tudnak fűteni.

A gyerekorvos és a háziorvos a kettővel arrébb lévő településen van, az ő meglátogatása az utazás miatt nem ingyenes, bár az ott kapott szolgáltatás igen, de a gyógyszer megint csak megfizethetetlen. Az orvos megkérdezi a pácienst, mennyi „pénze van kedves” keresget a gyógyszertörzsben, hátha van olyan, amit ki tudnak váltani, ha nincs akkor kalcium ampullát ad a láztól, a köhögésen át a fejfájásig mindenre, a falubeliek szerint szokott is hatni. Ha sérülése van valakinek, akkor gézzel és egy fecskendőbe felszívott Betadinnal engedi az útjára az embereket. „Isten áldja meg magukat” köszön el tőlük az orvos, „pedig miránk senki nem szokott áldást kérni”, ha a kalcium nem is, ez talán segít.

Szakrendelések legközelebb Edelényben vannak, tömegközlekedéssel odaérni 1,5 óra és még több pénz, a kórház Miskolcon van, ami 2 órányi utazás csak oda. A mentőt szokták hívni, de nem mindig jön ki, ha úgy ítéli meg, hogy nem az ő dolguk.

Az edelényi szemészeten minden nap délelőtt van rendelés ahová már hónap elején elfogynak az időpontok, de nem lehetetlenség bekerülni, az odajutás napi jeggyel 990 Ft-ba kerül. Ugye, még mindig nem felejtettük el, hogy mennyi az éves átlagkereset Tornanádaskán?

A gyerekeket szemészetre Miskolcra kell vinni a vármegyei központi kórházba, 2 óra oda és 2 óra vissza. Ha súlyosabb pl. cataracta műtött gyereke van valakinek, mint ahogy van is éppen most egy 6 hónapos kisfiú, annak a Mária utcába kell jönnie. Ahhoz, hogy elérjék a rendelési időt éjjel 3:15 perckor kell elindulni és ha szerencsések, akkor röpke 4,5 órás utazás után a Keletiben vannak, ahonnan telefon nélkül, helyismeret nélkül kell eljutniuk a Mária utcai klinikára. Egy-egy ilyen betegség a családokat az életük végéig eladósítja, mert kénytelenek uzsorakamatra felvenni kölcsönöket, hiszen számukra a gyerek az egyetlen kincs.

A MOI A Látásért Alapítvány és az Új Start Alapítvány Esélyt a szemnek! programjával – szakítva a hagyományokkal – kitelepültünk Tornanádaskára két napra és megvizsgáltunk mindenkit, aki jelentkezett a szűrésre. Nem fárasztom tovább az olvasót, inkább itt egy kis videós beszámoló, hogy milyen volt a nádaskai emberekkel. 

Köszönjük a csodálatos önkénteseinknek 

  • Marikának a helyi szervezést, 
  • Áginak a vizsgálatot, 
  • Adriennek és Tominak az optikai kiszolgálást és minden egyéb felmerülő megoldandó megoldását, 
  • Istvánnak a gépeket.

Köszönet

  • mindazon támogatóinknak, akik megtisztelnek a bizalmukkal és ránk bízzák a szemüvegkereteiket, 
  • a Noptiker Kft.-nek a lencsékért és a csiszolásért,
  • a NOKI Kft.-nek a tokokért, 

„Isten áldjon meg benneteket!”

FILM -ide kattintva nézd meg!

U.i.: A hat hónapos műtött kisbaba szemüvegének elkészítéséért óriási köszönet az Optik+-nak és a ZEISS-nek!