Így válassz szemüveget sportoláshoz!

A síszezon végéhez közeledve felmerül a kérdés, hogy míg a havas lejtőkre szinte senki sem merészkedik síszemüveg nélkül, addig a többi sport esetében, miért viselnek csak elenyésző mértékben szemüveget vagy védőszemüveget az emberek?

A bostoni gyermekkórház által közzétett adat szerint 40 000 szemsérüléssel járó baleset történik évente csak az Egyesült Államokban, melynek közel 90%-a megelőzhető lenne megfelelő védelmet nyújtó sportszemüveg viselése esetén.*

Összegyűjtöttünk pár terméktulajdonságot, melyek segíthetnek neked jó minőségű, a szemedet megfelelően védő darabot választani.

Ezeket érdemes megfigyelni egy sportoláshoz ajánlott szemüvegnél, napszemüvegnél:

1. Állítható orrtámasz

Nem is hinnénk, hogy ennek az apró alkatrésznek a kialakítása mennyire képes befolyásolni a komfortérzetet. Egyrészt fontos, hogy az orrtámasz alkalmazkodni tudjon az orr szélességéhez, például azzal, hogy szilikon jellegű rugalmas anyagból készül, másrészt léteznek olyan sportszemüvegek, melyeknél az orrtámasszal azt is szabályozhatod, hogy mennyire legyen távol vagy épp közel az arcodhoz a szemüveg.

2. Állítható, rugalmas és gumírozott szárvégek

Ez is egy fontos tulajdonság, ami a kényelmet és a stabilitást biztosítja. Egy sportszemüveg esetében különösen fontos, hogy nem csúszkáljon a fejen aktív mozgás közben sem. A szárvégeket gyakran szintén puha gumival teszik még kényelmesebbé, sőt egyes márkák esetében az izzadás hatására tovább erősödik a tapadás.

3. Archoz igazodó ívelt frontrész

A sportszemüvegek egyik legalapvetőbb ismertetőjele, hogy a sima optikai keretekhez képestíveltebb frontrésszel rendelkeznek, hiszen különösen fontos, hogy oldalt ne szűrődjön be a fény, védve a szemet a becsillanásoktól és a káros UV sugaraktól. Ugyanakkor lényeges, hogy meglegyen a kellő távolság, a szempilla soha ne súrolja a lencsét.

4. Legyen könnyű és bírja a kiképzést

A sportszemüvegek általában nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint az utcai napszemüveg vagy optikai keretek, ezért fontos, hogy a keretek strapabíró, flexibilis anyagból készüljenek, melyek nehezen törnek és karcolódnak. Legyenek ellenállók az napsugárzással szemben, őrizzék meg a színűket, valamit ne tegyenek bennük kárt az olyan anyagok, mint a naptej vagy hajformázók, illetve a sós izzadtság. Minden szemüvegre és napszemüvegre igaz, hogy minél súlytalanabbak, annál észrevehetetlenebb a viselésük. Különösen igaz ez a sportszemüvegekre, melyek általában könnyített műanyagból készülnek.

5. Könnyű és biztonságos lencse

Ahogy a keretnél, úgy a lencse esetében is fontos, hogy minél könnyebb legyen, ezért a sportszemüvegek és sportnapszemüvegnél az üveg lencsék szóba sem kerülhetnek. Egyértelműen a műanyag lencse a jó választás, mely nem törik szilánkosan, így csökken a szemsérülés kockázata.

6. Rétegek

Egy jó, sportoláshoz használt szemüvegnek elengedhetetlen tartozékai a lencsén található felületkezelések. Mivel nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint egy átlag utcai viselet, ezért a karcolódást, zsírosodást csökkentő keményréteg erősen ajánlott ezekre a lencsékre. Az izzadás fokozott mértéke miatt egy párásodást csökkentő réteg is nagyon hasznos tud lenni.

A sportág befolyásolhatja, hogy milyen színezést érdemes tetetni a lencsére. Szabadtéri sport esetén nem árt, ha a fényre sötétedő vagy dioptriás napszemüveg lencse polarizált is, mely kontrasztosabb látásélményt nyújt.

7. Sportpánt

Az csúszkálás vagy leesés megakadályozása érdekében egyes modellekgumis sportpánttal is kaphatók. Érdemes ezt az opciót is fontolóra venni, hiszen előfordulhat, hogy így a szemüveg könnyebbe befér a bukósisak alá.

Válassz körültekintően! Az oldalon található optikák örömmel adnak tanácsot, ha megkeresed őket!

*Boston Children’s Hospital adata

Képek forrása: freepik.com

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!