Kinek kötelező és kinek nem a kéményseprés megrendelése?

Itt a fűtési szezon, így ismét aktuálissá vált a kérdés: mi a helyzet a kéményellenőrzéssel? Kinek kötelező és kinek nem, meg kell-e rendelni, milyen költséggel kalkuláljunk? 

A hiedelmekkel ellentétben továbbra is kötelező a kéményellenőrzés mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások számára. A felülvizsgálatot a gázüzemű és zárt égésterű eszközök esetében kétévente, szilárd tüzelésű berendezések esetében évente, az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente egy alkalommal szükséges elvégeztetni. A felülvizsgálatot végző javaslatára ennél gyakoribb ellenőrzés is elrendelhető.

A kéményseprőipari tevékenységet a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve végzi, kivéve, ha van a helyi önkormányzattal aktuálisan szerződésben álló közszolgáltató. A tevékenységet végzők listája itt elérhető: https://www.katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2023-08/82289.html

Magánszemélyként

Az ellenőrzés menete lakóegységenként eltérő lehet, de a szolgáltatás a lakosság számára ingyenes:

Az egylakásos épületek – jellemzően családi házaktulajdonosai és használói – a fenti link alatt elérhető nyilvántartásból – maguk tudják kiválasztani a településükön működő, regisztrált szolgáltatót és egy tetszőleges időpontra megrendelni az ellenőrzést. Ha nincs kijelölt szolgáltató, a kéménytulajdonosok vagy kéményhasználók kezdeményezésére a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve úgynevezett „sormunka” keretében, a törvényben előírt gyakorisággal végzi el a felülvizsgálatot. (A sormunka annyit jelent, hogy konkrét időpont egyeztetés nélkül sorban, ingatlanról-ingatlanra haladva egymás után végzik az ellenőrzést.) A tervezett sormunka ütemezett időpontja előtt két héttel jellemzően hirdetményi úton értesítik az ingatlantulajdonosokat. Ha nem vagyunk otthon, nem megfelelő az időpont, kapunk egy második értesítést a szemléről. Ha ez sem megfelelő, a harmadik időpontot már le tudjuk egyeztetni, de ez minden esetben költségfizetést von maga után.

Társasházak és lakásszövetkezeti ingatlanok esetében a katasztrófavédelem látja el ezt a tevékenységet sormunka keretében, melyre a szintén fenti szabályok érvényesek. 

Optikusként, optometristaként általában valamilyen vállalkozási formában végezzük tevékenységünket és sokszor előfordul, hogy a vállalkozásunk bejelentett székhelye nem a saját tulajdonunk, hanem idős hozzátartozónk lakcíme is egyben. Ilyen esetben fontos tudnunk és felhívnunk családunk figyelmét is az alábbiakra:

Gazdálkodó szervezetek (egyéni vagy társas vállalkozások)

Az eljárás menete hasonló, mint magánszemélyeknél, viszont a szolgáltatás költségtérítéses:

Családi háznál, egylakásos épület esetében meg kell rendelni a szolgáltatást (a fenti link alatt jegyzett közszolgáltatók egyikétől), azonban érdemes előtte árajánlatot kérni több cégtől, hiszen az árak nagy mértékben eltérhetnek egymástól (pár ezer forinttól több tízezerig is terjedhet a különbség). 

Előfordulnak olyan esetek -a jogszabály nem tiltja- hogy megrendelés és előzetes értesítés nélkül megjelenik kéményseprő-ipari szolgáltató az ingatlannál és tájékoztat, hogy kötelező a felülvizsgálat. Ez eddig rendben is van, de mi nem vagyunk kötelesek őt beengedni és igénybe venni a szolgáltatását. Saját jogunk és felelőségünk olyan szolgáltatót választani, aki nekünk szimpatikus, de minden esetben be kell tartani a felülvizsgálati határidőt.

Társasházi lakásba bejelentett vállalkozás esetében sormunka keretén belül a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve látja el az égéstermék-elvezetők rendszeres ellenőrzését. A költség az egyedi égéstermék-elvezetők esetében kürtönként értendő, gyűjtő jellegű elvezetőknél a költség arányosan oszlik el a bekötések számától függően, tehát a vállalkozó az arányosan rá eső részt fogja fizetni. A tevékenységről áfa-mentes számla kerül kiállításra, a fizetést átutalással kell rendezni.

Tehát ha gazdálkodási tevékenységet folytatunk és családi házba bejelentett székhellyel rendelkezünk, fontos, hogy

  • határidőben végeztessük el a kéményellenőrzést,
  • de kérjünk előtte árajánlatot különböző cégektől!
  • Nem vagyunk kötelesek igénybe venni a váratlanul becsengető kéményseprők szolgáltatását!

Minden esetben, mielőtt hivatalosnak tűnő embereket beengedünk az otthonunkba, kérjük el a hivatalos szolgáltatói engedélyét, igazolványát! És persze akár magánszemélyek vagyunk, akár vállalkozók, időben, még a fűtési szezon előtt ellenőriztessük kéményeinket, fűtő berendezéseinket!

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!