Kötelező szakmacsoportos továbbképzés 11.22-23.

- összegző

Kedves Optometrista Kollégák!

Az elkövetkezendő napokban, november 22-23-án zajlik az optometristák számára a kötelező szakmacsoportos továbbképzés. A tavasszal megrendezett továbbképzést követően a szervezők úgy gondolták, hogy a nagy igényre tekintettel nem várnak jövő tavaszig a következő kötelező pontszerző továbbképzéssel, hanem még az idén sor kerül egy újabbra.

Engedjék meg, hogy röviden összefoglaljam a kötelező továbbképzésekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Az elmúlt években, a COVID járványnak a vele járó korlátozásoknak köszönhetően, több év is kiesett a kötelező szakmacsoportos továbbképzésekből. Emiatt sok kolléga működési engedélyének a meghosszabbítása veszélybe került. A járvány elmúltával és a jelenléti oktatás visszaállításával ismét lehetőség nyílt a kötelező továbbképzéseket megtartására. Az elmaradt továbbképzések miatt nagyon nagy az igény a részvételre. Ezért fordulhatott elő, hogy a meghirdetést követő másnapon (!) már nem volt hely, betelt a továbbképzés. Várhatóan még 1-2 évig, amíg az elmaradások le nem fogynak, hamar be fognak telni a helyek. Hallottam olyanról, aki frissen végzett, de már jelentkezni akart a továbbképzésre. Ezért arra kérem a kollégákat, hogy csak azok jelentkezzenek, akiknek a működési engedélyük a meghirdetés évében jár le, vagy legkésőbb a következő évben. Ne vegyük el a helyet attól, akinek igazán szüksége van rá!

Mint tudjuk 5 évente 150 (helyesen) továbbképzési pontot (és nem kreditpontot) kell az optometristáknak összegyűjteni a működési engedélyük meghosszabbítása érdekében. Ebből 100 pontot a munkáltató igazol, ha valaki folyamatosan ebben a munkakörben dolgozik. 30 pontot jelent a kötelező szakmacsoportos továbbképzés, amin 5 évente egy alkalommal elegendő részt venni. A fennmaradó 20 pont az ún. szabadon választott továbbképzés, amelyet pl. a MOI szervez rendszeresen. Minden évben szervezünk legalább egy pontszerző továbbképzést, ami átlagosan 16-18 pontot jelent. Tehát, ha valaki csak kettő, MOI által szervezett továbbképzésen vesz részt az 5 év alatt, mint pl. az Optikai Hungary-n megrendezettek, akkor máris meg van a szükséges pontszáma.

Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy az idei kötelező szakmacsoportos továbbképzés programjába a MOI által javasolt témakör és előadok is helyet kaptak. Így a november 22. és 23. között megrendezésre kerülő továbbképzésen a javaslatunkra és szervezésünkben, a glaucoma témakörét járjuk körbe felkért előadóink segítségével, valamint betekintést kaphatunk az intraokuláris műlencsék legmodernebb fajtáiba.
 
Stockinger-Bakonyi György – MOI Optometrista Szekció Elnök

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!