Mely problémák megoldását várja a tagság a MOI-tól?

Munkám során optikai partnerekkel, optometristákkal beszélgetek az ország területén. Igyekszem megismerni munkájukat, a hivatalos témákon túl, az elmúlt évek alatt sokakkal személyesebbé, barátivá vált a kapcsolatunk.  

A közelmúltban megújult a Magyar Optikus Ipartestület elnöksége. Kis Arnold, az Ipartestület új elnöke hívott meg a testület elnökségébe, hogy segítsük munkáját. Ennek kapcsán jó pár kolléga keresett meg, akár telefonon vagy személyes beszélgetések során, hogy elmondja, milyen problémákkal találkoznak a munkájuk során, milyen változtatásokat sürgessünk a szakmánkat érintő kérdésekben.

Ezeket a visszajelzéseket és kéréseket foglalom most össze:

  • Az optometristák felől többször érkezett kérés, hogy próbáljuk meg széles körben ismertebbé tenni, népszerűsíteni a szakmát, akár kisfilmekkel, kampányokkal.
  • Próbáljuk meg elérni, hogy az optometristák kompetenciáinak határai bővüljenek. Az egyik állandó példa, a hivatalos állásfoglalás az optometristák kompetenciájáról a munkaszemüvegek felírásával kapcsolatban.
  • Többször hallottam, hogy gyakorlott optometristaként a felismert tünetekkel, szemészeti szakellátást igénylő pácienst nehezen tudják elirányítani a területileg illetékes szakrendelésre, főleg vidéki viszonylatban.
  • Megoldásokat, javaslatokat szeretnénk, akár lokális szinten, a szemorvosok és az optometristák együttműködését segíteni, megerősíteni.
  • Érdekes jelenség, hogy megyei szinten vagy egyes területileg illetékes hatóságok a rendeleteket, jogszabályokat eltérő módon értelmezik, ilyen esetekben kérték, hogy szülessen hivatalos állásfoglalás az érdekképviselet részéről.
  • Igényként merült fel, és személy szerint is jó ötletnek tartom, hogy ismerjük el valamilyen módon azokat, akik úgymond „régi motorosok” az optikai területen, és akár több évtizede magas színvonalon művelik, képviselik szakmájukat. Ebben a témakörben szívesen veszünk ajánlásokat a kollégáktól, munkatársaktól.
  • Márka - és forgalmazókeresőt is többen javasoltak, ami a mindennapi munkát segíti az optikákban. Jó hír, hogy ez már létezik a MOI oldalán, csak állandó frissítést igényel. Itt szeretném kérni a nagykereskedelmi forgalmazó kollégákat, hogy segítsenek frissíteni, a változásokat rögzíteni, segítve az optikusok munkáját.

Ezek természetesen csak kiragadott témakörök a teljesség igénye nélkül. 

A MOI napi szinten foglalkozik a szakmát érintő aktualitásokkal és szakmai érdekképviselettel, és továbbra is azon lesz, hogy a felmerülő problémákat megoldja, a kéréseket teljesítse. Csak említés szintjén a közelmúlt példáiból:

A KATA, mint adózási forma változása, az OGYÉI forgalmazói regisztrációval kapcsolatos kérdésekben, fogyasztóvédelmi kérdésekben, mint legutóbbi témákat, valamint az optika szakmát érintő változásokat a Magyar Optikus Ipartestület nyomon követi és az Optika Magazin online felületén ezen változásokról folyamatosan hírt ad.

Az megújult honlapra aktuális témákról vendégszerzők vitaindító, gondolatébresztő cikkeit publikálják.

A kiállítások színvonalas szervezése mellett, törekednek a maximális segítságnyújtásra.

Bíztatok mindenkit, aki még nem tag, hogy csatlakozzon a Magyar Optikus Ipartestülethez, hogy elsőkézből kapjon hiteles információkat, képviselve legyen szakmai fórumokon és tovább erősítsük szakmánk egységes kiállását!

A taggá válás folyamatáról ezen az oldalon minden információ megtalálható: CSATLAKOZÁS

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!