Transretina telemedicinális szoftver

– már 11 éve

Transretina, az első magyar optikai telemedicinális szoftver a Semmelweis Egyetem együttműködésével 11 éves múltra tekint vissza az első magyar optikai telemedicinális szoftver, a Transretina elindulása, hiszen 2013-ban a Semmelweis Egyetem, a Magyar Szemorvos Társaság, a Diabétesz Társaság, és az Első Magyar Optikus Zrt. közös együttműködésével jött létre.  

A kezdeti tervek a cukorbetegek látásának megmentésére irányultak, hiszen cukorbetegség miatt
évente 1000 ember veszíti el a látását Magyarországon a szemfenéki szövődmények következtében, azaz a diabétesz retinopátia miatt. Többségük látása megmenthető lenne, ha időben sikerülne diagnosztizálni a betegséget. A cukorbetegek számára kötelező a legalább évenkénti szemészeti szűrővizsgálat, minősített esetben évente többször is. A hazai szemorvosok kapacitása azonban nem elegendő a közel 800 000 érintett szűrésére.

A helyzetet tovább árnyalja, hogy a cukorbetegek száma dinamikusabban növekszik az elérhető szemész szakorvosok számánál. Így, bár hazánkban adott az országos szemész szakorvosi ellátás – az erős terhelés miatt, a pácienseknek hosszú várakozási időre kell számítaniuk, ami számukra további kedvezőtlen helyzetet okoz mind a szigorú étkezés, mind a pupillatágítás miatt, hiszen kisérővel kell érkezzenek.

Mivel nem lehet minden páciens mellé egy megfelelően képzett szemorvost állítani a szemfenék állapotának értékelésére – a szemfenék képét kell továbbítani oda, ahol a szakemberek megtalálhatóak.

Ennek az első látásra egyszerűnek tűnő, valójában igen összetett technológiát igénylő feladatnak a megoldására szövetkezett a Semmelweis Egyetem – az általa alapított és birtokolt Semmelweis Egészségügyi Kft. részvételével – az Első Magyar Optikus Zrt.-vel.

Az eredmény a Transretina telemedicina szoftver: egy egyedülálló, hazai fejlesztéseken keresztül megvalósuló szolgáltatás – egy mindenki számára elérhető, biztonságos, költséghatékony, országos lefedettségű szűrőpont-hálózat a diabeteses rethinopathia szemfenéki szűrésének biztosítására. Ezzel a fejlesztéssel 2011-ben Európában másodikként hazánkban is megkezdődött egy mindenki számára elérhető országos lefedettségű szűrőhálózat kiépítése. 

Előnyei, hogy mindenki számára elérhető gyorsan, fájdalom - és pupillatágítás mentesen, várólista nélküli, és csupán egy funduskamera és a Transretina szoftver szükséges hozzá az optikai oldalon. 

A funduskamera segítségével lehetőség van az optikában optometrista segítségével a szemfenék gyors, fájdalommentes fotózására a pupilla tágítása nélkül. Az optikák az elkészült fotókat a Transretina szoftver zárt és GDPR adatvédelemmel ellátott orvosi informatikai hálózatán keresztül továbbítják a Semmelweis Egyetem Reading Centerébe, ahol az egyetem klinikai szakorvosainak felügyelte mellett nemzetközi gyakorlattal rendelkező szakemberek végzik el a képek kiértékelését kettős biztosítási protokoll alapján, vagyis az értékelő orvos elvégzi a kapott adatok alapján az értékelést és elkészíti a leletet, majd mielőtt az optika rendszerébe visszakerülne egy supervisor orvos is ellenőrzi az elkészült kiértékelést. Végül a páciens az optikában kapja meg a vizsgálat eredményét. A rendszer a képeket 10 évig megőrzi. Az elemzők minden vizsgálat alkalmával a régebbi felvételeket is látják, így szemünk állapotának változását több éves távlatban is nyomon követhetik, akkor is, ha a paciens a következő kontrolt egy másik szűrőponton szeretné igénybe venni.

A rendszer gerincét, azaz az országos hálózat működtetését, az adatok tárolását, továbbítását, őrzését egy magyar szabadalmon alapuló, hazai fejlesztésű és gyártású, speciálisan erre a célra fejlesztett informatikai megoldás szolgáltatja. Ennek részeként a Reading Centert és a vizsgálópontokat egy országos, virtuálisan zárt láncú, biztonságos egészségügyi hálózat köti össze egymással és a központi szerverekkel.

Az első időszakban kevés optikában állt rendelkezésre funduskamera, de később a pályázati lehetőségek, az orvosok számának sajnálatos csökkenésével, ezáltal az optikában végzett vizsgálatok iránti igények növekedésével, egyre több kamerával, ezzel együtt pedig egyre több országos szűrőponttal bővült a hálózat. Jelenleg 56 Semmelweis Szemészeti Partner állomással üzemel a rendszer.

2018-ban a Transretina egy komoly fejlesztésen esett át, melynek segítségével bővült az értékelések köre, és már nem csak a cukorbetegség szemészeti szövődményeire, hanem minden további, a funduskamera által készült fotón látható, fontosabb szemfenéki elváltozásra is értékelést kap a páciens, valamint szöveges értékelést, véleményt is, amelyből megtudja mik a további teendői, amennyiben vannak, illetve mikor szükséges kontrol vizsgálatra érkeznie.

Az elkövetkezendő években az új fundus kamerák lehetőségeit kihasználva a rendszer további fejlesztésén dolgoznak, így az OCT-vel kombinált kamerák segítségével OCT vagy OCT és fundus értékelést is tervez a Semmelweis Egyetem, a Magyar Szemorvos Társaság és az Első Magyar Optikus Zrt. a közös projektjén, ami idén már 11 éves lesz.