Vezetéstechnikai élmények

a „Láss jól, vezess biztonságosan!” kampány nyerteseinek

A 2023-as „Láss jól, vezess biztonságosan!” közlekedésbiztonsági kampány nyertesei két csoportban vehettek részt nemrég a Driving Experience által szervezett és Tóth Zoltán „Tottí” vezetéstechnikai tréner által levezényelt egész napos vezetéstechnikai tréningen, már a tavalyi kampány időszakában elkészített szemüvegeiket vagy kontaktlencséjüket használva.

A tréning a Kakucs Ringen, egy erre a tréningre kialakított pályán zajlott, ahol a szervezők bóják segítségével jelöltek ki nyomvonalakat, amelyeken olyan szituációs veszélyhelyzeteket szimuláltak a résztvevők számára, amelyek akár a mindennapi közlekedésük során is előfordulhatnak. Ilyen például egy hirtelen fékezés, vészfékezés az úton megjelenő akadály vagy személy miatt, vagy egy hirtelen sávváltáskor alkalmazható elkerülő manőver. 

A tréninget elméleti oktatás előzte meg, majd következtek az éles gyakorlatok, ahol az elméletben megtanultakat kellett alkalmazni. Első ránézésre nem voltak ezek a gyakorlatok nehezek, sokan úgy gondolták, hogy a napi rutint alkalmazva könnyedén megoldják majd a feladatokat, de komoly meglepetés lett az első körök eredménye, még a legrutinosabbak számára is. De ez volt a tréning célja, hogy szembesítsék a sofőröket saját képességeikkel az adott szituációkban és a nap végére segítsenek kijavítani az esetleges vezetéstechnikai hibákat, hogyha véletlenül a mindennapokban hasonló helyzetbe kerülnének, akkor a megtanultakat alkalmazni tudják.


A nyertesek között voltak olyan optikusok is, akik a kampány nyereményjátékában a legtöbb regisztrálásért nyertek tréning lehetőséget. Számukra azért volt érdekes a tréning, mert testközelből is megtapasztalhatták, hogy miért is fontos, hogy mindig, minden esetben kiemelt figyelemmel foglalkozzunk azokkal az üzletünkbe betérő paciensekkel, vásárlókkal, akik vezetnek és ezzel a mindennapi közlekedés részesei, hiszen itt nem csak arról beszélünk, hogy ők saját magukat ne veszélyeztessék, hanem arról, hogy a körülöttük közlekedőket se. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy folytassuk a kampányunkat és felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem elegendő csak egy látásellenőrzés, hanem mindig törekedni kell a teljes látásvizsgálatra, a megfelelő korrekciójú látásjavító eszköz elkészítésére. Valamit kiemelten fontos, hogy aki csak teheti vegyen részt vezetéstechnikai tréningeken és mindig minden körülmény között megfelelő gumiabroncsot használjon.

A tréning végén beszélgettünk néhány résztvevővel, akik megosztották élményeiket:

Azt gondoltam mikor ide érkeztem, hogy ezeket a feladatokat simán megoldom, mert nem tűntek nehéznek és minden nap vezetek. Aztán azzal szembesültem, hogy mégsem vagyok olyan jó sofőr mint hittem.

Megdöbbentő volt a tréning, Totti nagyon jól végzi a munkáját. Az első körökben nem sikerültek a feladatok, de a végére megtanultam, hogyan kerülhetem el a szimulált vészhelyzeteket.

Nagyon meglepett, hogy milyen kis sebességnél, mekkora hibákat lehet elkövetni, és arról még nem is beszéltünk, hogy mi van ha nem lát jól a sofőr vagy nem megfelelő a gumiabroncsa….Döbbenetes!

Én nem vezetek napi szinten, nincs is nagy rutinom, mindig óvatosan vezetek, de itt ez most nem számított, ahogy láttam a rutinosak se tudtak mit kezdeni a feladatokkal az elején, mint ahogy én sem, de a nap végére mindent megtanultunk és nagyon boldogan távozom, élményekkel tele!

Összefoglalva kijelenthetjük, hogy a kampányunk üzenete átment a nyerteseknek, de nagyon szeretnénk, ha ez az üzenet a lakosság minél nagyobb részéhez is eljutna. Ezért is folytatjuk 2024 őszén a „Láss jól, vezess biztonságosan!” közlekedésbiztonsági kampányunkat, ahol terveink szerint szintet szeretnénk lépni a kampány életében és ahová minél több, a kampányhoz csatlakozó optikát várunk.