A Nap kérdése!

Dioptriás napszemüveg, fényre sötétedő lencse, esetleg egy clip-on?

Újra itt vannak a tavasz első szívet melengető napsugarai, melyek feltöltenek bennünket energiával és sokunkat jobb kedvre derítenek. Ilyenkor  újra és újra aktuálissá válik a kérdés, hogy a napsütés kevésbé pozitív, szemünkre gyakorolt hatásai ellen, miként védekezzünk? Szerintünk már szinte unalomig ismételgetett tény, hogy a túlzott UV sugárzás visszafordíthatatlan szembetegségeket okozhat, és akár a látás elvesztése is lehet a következménye. Így nem kérdés, hogy védekezni kell - sőt kötelező - a kérdés, hogy mivel, hiszen ma már számos lehetőség közül választhatunk!

1. Napszemüveg

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nem szorul korrekcióra a szemed (még), akkor egy dologra figyelj nagyon: minőségileg kifogástalan napszemüveget válassz az optikusodnál, hiszen fontos, hogy 100 % -ban szűrje az UVA és UVB sugarakat. A piacon, az alujáróban, vagy a replikákat áruló webshopokban egyáltalán nem biztos, hogy olyan napszemüveget kapsz, ami megfelelő védelmet biztosít, és arra kérünk, hogy ne kockáztass! Ha van olyan napszemüveged, aminek a szűrőképességében nem vagy biztos, akkor a legtöbb optikában bemérik neked a lencsét.

A magas minőséget képviselő napszemüveg lencsék nagyrészt már polarizáltak is, melyek még kontrasztosabb és komfortosabb látásélményt nyújtanak neked.

Ha kontaktlencsés vagy, akkor is eshet a választásod egy minőségi napszemüvegre, ugyanakkor adódhatnak olyan helyzetek, amikor nem tudod viselni a kontaktlencsédet, ezért számodra más opciók is szóba jöhetnek.

2. Dioptriás napszemüveg

Ha egyébként szemüveges vagy, akkor nyilván alapvető elvárásod, hogy mindig minden helyzetben és távolságra jól láss, ezért fontos, hogy a napsütéses hónapokban is legyen erre megoldásod. Ma már szinte minden keretbe kérhetsz dioptriás napszemüveg lencsét, és nagyon sokféle szín, árnyalat és sötétségi szint közül választhatsz. Az egyetlen hátránya, hogy mindig két szemüveget kell magaddal vinned, és a helyzetnek megfelelően cserélgetned: egyiket tokba be, másikat tokból ki.

3. Fényre sötétedő lencsék

Ezek a lencsefajták szinte folyamatos fejlesztés alatt állnak, hiszen egyre népszerűbbek a vásárlók körében, ezért a gyártók minden igényt igyekeznek kielégíteni. A fényre sötétedő lencsékről érdemes tudni, hogy valójában nem a fényre, hanem az UV-re sötétednek be. Beltérben teljesen úgy viselkednek mint a színezetlen lencsék, de kültéren UV hatására aktiválódnak és pár másodperces reakcióidővel besötétednek. Ez a megoldás nagyfokú kényelmet nyújt a fényre sötétedő lencsék viselőinek. Korábban talán kevesebben választották, mert a volán mögött a szélvédők UV szűrő tulajdonsága miatt, nem kellő mértékben sötétedett be, de ma már bőven találni olyan lencsét a kínálatban, amelyik vezetés közben is nagy biztonsággal használható. Míg régebben csak szürke és barna árnyalatokban volt kapható, addig ma már a divatérzékeny vásárlók is megnyugodhatnak, hiszen a sokféle divatos színből választhatnak, sőt akár tükrös réteg is kérhető rá, mely évek óta rendkívül trendinek számít.

Egyre inkább azt tapasztalják az optikusok, hogy gyerekek kereteibe is nagy előszeretettel választják a fényre sötétedő lencséket a szülők, hiszen ezzel megkímélik a gyerekek sokszor fényérzékeny, még fejlődésben lévő szemét a hunyorgástól, az UV káros hatásaitól, mindezt úgy, hogy a gyerkőc szinte meg is feledkezik a szemüvegéről.

4. Clip-on, azaz napszemüveg előtét

Számos keretgyártó is reagált arra a vásárlói igényre, hogy egy szemüveg akár több funkciót is betöltsön. Ezért sok optikai keret kapott egy napszemüveg előtétet is, így általában mágneses megoldással, egy pillanat alatt napszemüveggé alakítható. Ennek köszönhetően nem kell cserélgetni a szemüvegeket, viszont az előtétet használaton kívül érdemes tokban tartani és megfelelően tisztítani és ápolni.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy számodra melyik az ideális megoldás,optikakeresőnk segítségével találd meg optikusodat, és örömmel válaszol a kérdéseidre!