Alkalmazkodást segítő lencsék

Mikor ajánljam, mikor ne?

 Körülbelül 7 éve még, minden előadásunk alkalmával félve ejtettük ki, hogy létezik olyan lencse, amely távoli korrekció mellett, egy kis átmenettel képes segíteni az alkalmazkodásunkat. Akkoriban a városi legenda szerint minden, ami segít, az elkényelmesít, ellustít csupán. Ezért sokan úgy vélték inkább árt, mint használ. Szerencsére a digitális eszközök világában ma már nem kérdés ezeknek a lencséknek a létjogosultsága. Az azonban igen, hogy mikor, milyen célra ajánljuk ezt a megoldást.  

Alkalmazkodást segítő lencse presbiópia kezelésére

Ezeknek a lencséknek két irányvonal jelöli ki az útját. Az egyik szerint a korai presbiópia tüneteire jó és gazdaságos megoldást jelent egy kisebb dioptriaátmenet. Mivel a multifokális lencsék többsége 0,75 addíciótól elérhető, szükségünk van erre a kínálatra.

A másik irány akkor vált láthatóvá, amikor a gyártók nagyobb dioptria átmenetekkel bővítették a kínálatukat. 

Már nem csak az egyfókuszú lencsék felléptetését célzó értékesítésként nyúltunk ezekhez a lencsékhez, hanem a kis addíciójú multifokális lencséket kezdtük el helyettesíteni velük. Ez a választás üzleti szempontból nem szerencsés, bár kétségkívül komfortzónás döntés. Könnyebb az értékesítés az alacsonyabb árnak köszönhetően, és a távoli zóna zavartalansága miatt a megszokás is gyorsan megtörténik. (Sok olyan reklamációval találkoztam, ahol viszont épp ez az első tapasztalat okozott túlzott elvárást később az első multifokális lencsénél, nagyobb addícióval. Nagyon fontos a jó kommunikáció, hiszen végső soron itt is egyfajta dizájnváltásról van szó)  

Megszokás, napi rutin, hogy csak magasabb addíciónál ajánlunk multifokális lencsét. Pedig vonalvezetésük kényelmes, kis addícióval könnyebben megszokhatóak és üzletileg is magasabb kategóriát jelentenek értékesítéseinkben. 

Mindamellett a fizetőképes kereslet aktív dolgozóként könnyebben megengedheti magának a multifokális lencsét fiatal presbióp korban, és később sem szívesen mond le erről a kényelemről. Érdemes tehát időben kezdeni többfókuszú lencsével, és nem az alkalmazkodást segítő lencsék kényelmében ringatni magunkat.

 

Ha valakinek nem szükséges a köztes zóna jól tervezett kidolgozottsága, akkor a távoli és közeli zóna tökéletesen helytáll. Amikor a viselő digitális eszközeit ugyanabban a távolságban tartja, mint az olvasnivalót (azaz nem használ asztali monitort) az alkalmazkodást segítő lencsék kiszolgálják az igényeket.

Alkalmazkodást segítő lencsék, mint munkaszemüveg

Ha a távoli és a közeli zóna mellett a köztes zónában is szükségünk van egy külön dioptriára, akkor munkaszemüveggel vagy multifokális lencsével tudunk segíteni. Ezeknek a vonalvezetése konvergencia követően, jól kidolgozottan segíti a viselőt a helyes fejtartás mellett megtalálni a megfelelő kitekintési pontot. 

Ha az alkalmazkodást segítő lencsét szánjuk munkaszemüvegnek, akkor a fókuszpontban elhelyezett távoli zóna nem lesz alkalmas az asztali monitor távolságára. Ezt orvosolandó, előfordul, hogy “lerontjuk” a távoli dioptriát és felülre egy köztes dioptriát adunk meg, alul az átmenettel pedig elérjük az addícióval növelt olvasó értéket.

Itt jegyezném meg, hogy létezik kifejezetten erre a célra alkalmas munkaszemüveg kínálat. Azért preferáljuk ezeket a degressziós lencséket, mert ezek esetében a pontosan megadott érték az olvasó dioptria (igen, akkor is, ha távoli dioptriát és addíciót adunk meg. A gyártó az olvasóból fogja kiszámolni a kívánt köztes távolság alapján, hogy milyen dioptriára van szükség a munkatávolságra (degresszió).

Ha tehát presbiópiás szemüveg viselőről beszélünk, különbséget kell tennünk aközött a páciens között, aki távoli szemüveget keres és szüksége van egy kis segítségre olvasáshoz, és aközött a viselő között, akinek olvasási nehézségei vannak, és szeretné, ha a köztes távolságra is nyújtanánk megoldást.

Előző esetben alkalmazkodás segítő lencsét ajánlunk utóbbi esetben munkaszemüveget.

Multifokális lencse helyettesítésére csak abban az esetben javasoljuk az alkalmazkodás segítő lencséket, ha az anyagi források korlátozottak, és nincs mód magasabb árfekvésű lencse kipróbálására ugyanis ezek a lencsék vonalvezetése nem teszi lehetővé a köztes távolság tökéletes használatát

Alkalmazkodás segítő lencse presbiópia előtti problémák kezelésére

Fontos arról is beszélnünk, hogy mit tehetünk akkor, ha páciensünk még nem presbiópiás. Milyen esetekben ajánljunk alkalmazkodás segítő lencsét?

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a távoli teljes korrekció közelre valamiféle erőlködést és ennek következtében fáradásos tüneteket okoz, akkor mindenképpen szükség van az alkalmazkodás segítésére. 

A vizsgálat során ezek a páciensek nem érzik, hogy közeli korrekcióra lenne szükségük. Az olvasópróbát könnyen elolvassák, de az átmenettel relaxáltabb érzést biztosítunk.

Vannak olyan szemüveglencsék is, amelyek nem tartalmaznak dioptria átmenetet, de optimalizálásuk a szemüveglencse alsó részén közelre is segíti a tökéletes torzításmentes látást. 

Ha rákérdezünk, hogy mennyi közeli szem munkát végez páciensünk és azt a választ kapjuk, hogy “sokat”, minden esetben ajánlhatjuk, hogy olyan lencsét válasszanak, amelynek kialakítása könnyebbé teszi az olvasást. Ha pedig fáradásos tünetekről is beszámolnak, mindenképpen dioptria-átmenettel rendeljük meg ezeket a lencséket.

Speciális esetek

Manapság talán nem is számít annyira speciálisnak a fakultatív hipermetrópia esete.

30- 35 éves pácienseink közeli panaszokkal érkeznek hozzánk, majd a vizsgálat során kiderül, hogy távolra is szükségük van korrekcióra. Ezt a korrekciót ők azonban elutasítják, mert elmondásuk szerint tökéletesen látnak távolra. “Ők csak olvasó szemüvegért jöttek” – mondják. 

A kommunikáció jelen esetben kulcsfontosságú. Ha erőltetjük számukra a szemüveg állandó viselését, lehetséges, hogy reklamációként kerül hozzánk vissza az eset.

Azonban, ha jól kommunikálunk, és az igényeikre válaszolunk, akkor egy olyan közeli megoldást készíthetünk, amely tartalmaz akár egy távoli korrekciót is. 

Nem kényszerítjük őket állandó használatra, de jelezzük számukra, hogy bármikor fel tehetik ezt a szemüveget, például éjszakai vezetéshez vagy feliratos filmekhez. Próbálják csak ki, és ha elégedettek, használják bátran!

A másik ilyen eset, ha páciensünk indokolatlan módon miópiás tünetekkel jelentkezik, azaz elmúlt 20-25 éves, sosem használt mínuszos szemüveget és újabban jelentkeztek nála távoli panaszok.

A vizsgálat során megállapítjuk, hogy szüksége van a mínuszra, de tudjuk, hogy ez egy alkalmazkodási állapot következménye. Páciensünk sok közeli szemmunkát végez, megerőltető számára a karnyújtásnyi távolságra lévő eszközök használata. Segítséget nyújthatunk neki egy alkalmazkodást segítő lencsével. 

Hosszútávon ez akár kioldhatja az akkomodált állapotot és később a mínuszos dioptriaérték is csökkenhet.

Összefoglalva elmondható, hogy pácienseink nagy százaléka célcsoportja az alkalmazkodást segítő lencséknek. Tulajdonképpen bárki a presbiópia előtt, vagy annak korai szakaszában, akik mindennapjaik során a karnyújtásnyi távolságban végeznek tevékenységeket.

Fontos, hogy ezekkel a termékekkel nem csak korrigáljuk a fénytörési hibáikat, hanem megoldást kínálunk pácienseink fáradásos tüneteire is. 

Ez a fajta értékesítés pedig több, mint szemüveg eladás. Az elégedett vásárló törzsvevővé válik, jó hírünket viszi. 

Ezek a lencsék tehát szakmai, és kereskedelmi szempontból is emelik az üzletünk színvonalát. Használjuk ki és használjuk jól az általuk nyújtott lehetőségeket!