Jótállási jegy, használati útmutató

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések várhatóak melynek fő tárgya a jótállási jegy. Segítünk, hogy a jogszabályoknak megfelelő dokumentumot biztosítsd a vevőidnek.

Több tagunk is jelezte, hogy az elmúlt hetekben fogyasztóvédelmi ellenőrzést kaptak, aminek keretében vizsgálták a szemüveg mellé kötelezendően adó jótállási jegyet/használati útmutatót. Tagjaink számára összeállítottunk egy dokumentumot, amely megfelel az aktuális szabályozásnak. 

A fogyasztóvédelmi szabályozás tavaly változott, amelyről több cikket is írtunk itt, itt és itt. Ellenőrzés esetén, ha nem fogadják ezt el, mindenképp jegyzőkönyvbe írassátok bele, hogy mit kifogásolnak, mi hiányzik belőle. Ezt jelezzétek A Magyar Optikus Ipartestület felé mindenképp.

Biztonság kedvéért belekerült a legvégére az OGYÉI rész is. Természetesen itt vannak olyan részek, amik nem mindenkire vonatkoznak: pl. taj számot nem kérünk el látásvizsgálat során. A sárgával jelölt rész átírandó az üzlet által, a kékkel jelölt rész pedig kitöltendő.

Többen kérdeztétek, hogy ezt kötelező-e adni a szemüvegek mellé? A válasz igen, amennyiben a szemüveg értéke 10 000 Ft-ot meghaladja. Ismétlésként kiemelnék egy fontos változást, ami tavaly óta él:

A jótállási idő a termék árától függően 1 év, 2 év vagy 3 év lehet.

Ha a kötelező jótállás alá eső termék ára 10 000 Ft – 100 000 Ft közé esik, 1 év jótállás vonatkozik a termékre.

Ha a kötelező jótállás alá eső termék ára 100 001 Ft – 250 000 Ft közé esik, 2 év jótállás vonatkozik a termékre. 

Ha a kötelező jótállás alá eső termék ára a 250 000 Ft-ot meghaladja, 3 év jótállás vonatkozik a termékre.

Ezen kívül egy másik fontos részt is bemásolok korábbi cikkünkből, ami sok optikának könnyítheti meg az adminisztrációját:

Továbbra is megmarad a lehetőség, hogy papíron, nyomtatott formában adja át a jótállási jegyet a fogyasztónak a vállalkozás. Azonban a vállalkozás dönthet úgy is, hogy a jótállási jegyet elektronikus úton adja a termék mellé, mind online vásárlás, mind üzletben történő vásárlás esetén. Az elektronikus úton átadott jótállási jegyet nevezzük e-jótállási jegynek. A vállalkozás dönti tehát el, hogy papír alapon vagy elektronikus formában adja át a vásárló részére a jótállási jegyet. 

Az összeállítást Kiss Márk végezte, akinek ezúton is köszönjük munkáját.

A használati útmutatót / jótállási jegyet az alábbi linken tudjátok letölteni bejelentkezés után.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!