Sorozatgyártású gyógyászati segédeszközök árképzése, finanszírozása

- címmel hirdetett előadássorozatot a FESZ  

2023. 05. 24-én kora délután kezdődött a Sorozatgyártású gyógyászati segédeszközök árképzése, finanszírozása címmel továbbképzés, amelyet a Forgalmazók az Egészségért Egyesület szervezett. 10 előadás volt hallható, amely a hazai gyógyászati és segédeszközök finanszírozását és az egyes termékcsoportok helyzetét mutatta be. Szó volt a katéterektől kezdve, a fogyasztóvédelmen át a szemüvegekig, minden témáról.
A beszámoló keretében három előadást emelnék ki:
 
MDR megfelelősség, piacfelügyelet - dr. Szerdi Kornél - OGYÉI
Kornél nevével már többször találkoztunk tavaly nyáron, amikor véglegesedett a kötelező OGYÉI regisztráció. Ez az adminisztráció nem csak minket, optikákat érintett, hanem minden olyan céget, akik gyógyászati segédeszközt árulnak, legyen szó nagykereskedésről, vagy üzletről. A regisztráció rendben lezajlott, bár a feldolgozása még folyamatban van. Dr. Szerdi Kornél az előadásában bemutatta a regisztráció EU hátterét, valamint a teljes folyamatot, határidőkkel együtt. Mivel a gyártóknak és nagykereskedőknek folyamatos adatszolgáltatást kell végezniük, érdemes végigolvasni a prezentációját, mert számos hasznos információ van benne. Többek között egy dátum módosítás is, amely kitolja a következő lépcsőfok határidejét. Az előadás prezentációját az alábbi linken éritek el.
 
Fogyasztóvédelmi szabályok, békéltető testületek eljárásai - dr. Kispál Edit, FEOSZ
 
Fogyasztóvédelemmel kapcsolatban már több cikkünk született az aktuális változásoknak megfelelően. Dr. Kispál Edit előadása az alapoktól indul, így aki most nyit optikát, vagy csak szeretné az egész fogyasztóvédelmet átismételni, azoknak tökéletes összeállítás az előadása. Az alapoktól indul és hiánytalan kivonatot biztosít nektek. Megtalálható benne az összes törvényi hivatkozás, tisztázza az alapfogalmakat és bemutatja az eljárásokat. Az alapokon kívül benne van az aktuális jogszabályi frissítés is, ami első sorban a vitás helyzetekre vonatkozik, ugyanis változott a Békéltető testület eljárása. A diákon pontosan leírja Edit, hogy miben is van változás, pl: már online is lehet békéltetői eljáráson meghallgatás.
A teljes előadást itt találjátok.
 
Árképzés, közfinanszírozott ár vagy szabadpiaci forgalom - Nagy László - Noptiker
 
A délután utolsó előadása volt leginkább az optika szakmához köthető. Nagy László (Noptiker Kft., korábbi MOI Gyártó- és Nagykereskedelmi szekció elnök) prezentálta, hogyan is változott meg az elmúlt évtizedekben a szemüveg közfinanszírozása. 2006-ban még 2 milliárd Ft volt, amit az állam biztosított a szemüvegekre, azonban onnan rohamos leépülés jött. A keretet többször visszavágták, majd ellehetetlenítették a rendszer működését. Bevezették, hogy csak a 6 dioptria feletti szemüvegek legyen támogathatóak. Az állami támogatás az elmúlt évekre 10-20 millió Ft közé tehető évente, amely elenyésző a tényleges igény mellett. A rendszer működésének alapja drága és bonyolult adminisztrációs teher, amely a gyártókat érinti, viszont mivel az állam nem támogatja tömegével, a gyártók nem frissítették ezt az adatbázist. Az elmúlt évben azonban kikerült ez a korlátozás, és újra finanszírozható a 6 diopotria alatti szemüvegek elkészülése, azonban az elavult adatbázis miatt gyakorlati tevékenységre nem kerül sor. Ez nem a gyártók felelőssége, ugyanis az adatbázis frissítése bonyolult és irreálisan magas költségekkel jár.
Az elmúlt hónapokban több személy és szervezet, köztük a Magyar Látásért Alapítvány, a FESZ és az Ipartestület is felkarolta a témát, hogy legyen újból aktualizált adatbázis, ami alapján optikák csatlakozhatnak és államilag támogatott szemüvegek készülhessenek. A feladat nem egyszerű, de bízunk benne, hogy a jogalkotó is megérti, hogy miért is lenne ez fontos és hogyan változtassunk a rendszeren.
A prezentáció az alábbi linken érhető el.
 

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!