Kamarai szakmai kerekasztal

"Jó gyakorlatok a szakképzésben"

Az elmúlt héten került megrendezésre a BKIK és az MKIK közös szervezésében egy a szakképzéssel, és annak gyakorlati tapasztalataival foglalkozó szakmai kerekasztal rendezvény „Jó gyakorlatok a szakképzésben” címmel.

Csókay Ákos BKIK főtitkár úr megnyitó beszéde és Farkas Adrienn MKIK Ágazati Készségtanács koordinátor bevezetője után, a jelenlévő szakmai szakértőkkel és oktatási szakemberekkel – akik közt oktatók, igazgatók, szakmai vezetők és vizsgaközponti vizsgáztatók is jelen voltak – közösen vitattuk meg az egyes szakmákkal kapcsolatos tapasztalatokat. Több prezentációt láthattunk, amelyekben bemutatták – többek közt – az oktatás menetét, a duális képzőhely képzési programját, a 12/202. (II.7) Korm. rendeletben meghatározottak szerinti szabályokat. Megemlítésre került, hogy a szakhatóságok folyamatosan ellenőrzik az oktatásban résztvevők működésének jogszerűségét.

Szó volt a 2025-re meghatározott legfontosabb képességekről és a duális partnerek szerepéről a képzési programokkal, és a projektekkel kapcsolatban. Elhangzott, hogy csak az elméleti és gyakorlati képzőhelyek szoros együttműködése mellett lehet hatékony, magas színvonalú oktatást – képzést végezni. Mind a Fogtechnikus, mind az Optikus (technikus) szakma jelenlévő képviselője - Pósáné Szűcs Erika és Karvázy Attila - megerősítette, hogy a Kamarai szakmai közösség a kulcsa az elkövetkezendő időszakban sikeresen vizsgázók munkaerőpiacra történő sikeres beilleszkedésének. A társszakmák képviselői is egyetértettek továbbá abban, hogy az oktatási intézmények, a vizsgaközpontok és a MKIK/ÁKT szakmai munka csoportjai közösen kell, hogy képviseljék az egyes szakmák érdekeiket, oktatási és működési kérdésekben.

A következő megbeszélésen már megoszthatjuk egymással az idei év tapasztalatait, amelyek már előre mutatnak a következő 2023/2024, illetve a 2024/2025-ös tanévekben ránk váró feladatokra is. 

Az optikus szakmában Szodorai Margittal és Váry Péterrel együtt, továbbra is sok feladat vár ránk, amelyeket - közös minisztériumi és kamarai megbeszélések keretében – reményeink szerint továbbra is sikeresen tudunk elvégezni.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!