Milyen színek állnak jól a télnek?

Öltözködési tippek Gellért Éva színtanácsadótól - Gerő Patrícia interjúja

Téli időszakban hajlamosabbak vagyunk begubózni az otthonunk melegébe egy bögre kakaóval és érzelmes filmeket nézünk. Ez alól természetesen kivételt képez az ünnepi időszak. De ha már kimozdulunk, akkor az időjárástól függetlenül, tegyük kicsit változatosabbá megjelenésünket, ami kedélyállapotunkra is kedvezően hat. Valójában milyen öltözködési szabályok vonatkoznak az év leghidegebb időszakára, és ez a szemüveg terén miként nyilvánul meg? Megtudhatjuk a színtanácsadó, Gellért Évától.

A tél kapcsán egyből a sötétségre és a borúra asszociálunk. Hogyan tehetjük változatossá öltözködésünket ebben az időszakban?

Télen talán a legkézenfekvőbb egy színesebb sapka-sál szett beszerzése, ami még a legunalmasabb télikabátot is izgalmassá tudja varázsolni. Egy karakteresebb szemüveg vagy egy hangsúlyosabb fülbevaló is sokat tud dobni a megjelenésünkön. Télen a borongósabb időben én különösen figyelek arra, hogy erőteljes, energetizaló színeket hordjak. Hiszem, hogy ez a hangulatunkon is tud emelni, nem beszélve arról, hogy így garantáltan nem olvadunk bele a téli hónapokban oly jellemző szürke-fekete általános utcaképbe.

Jellemzően mi a fő színe ennek az évszaknak és milyen árnyalatokkal kombinálva lehet ilyenkor viselni?

A tél közeledtével mélyülnek, sötétülnek a színek a hazai üzletek kínálatában is. Megjelennek az úgynevezett “ünnepi színek”: élénkebb piros, bordó, fenyőzöld, ezüstösen, aranylóan csillogó anyagok, flitterek, strasszok. Ezeket a színeket egymással párosítva is lehet viselni a feketével vagy akár a hófehérrel kiegészítve.

Melyek azok a ruhadarabok, melyekben nem fagyunk meg, ugyanakkor nőiesek tudunk maradni?

Én a kötött ruhákat preferálom télen, mint a nőies, de a hideg időjárást is tiszteletben tartó darabokat. Ezeket akár egy lovaglócsizmával is lehet hordani. Fontos azonban, hogy a ruha anyaga ne legyen túl vékony, amin esetleg átüt a harisnya varrása vagy a fehérneműnk vonala. Válasszunk jó minőségű kötött darabot, amihez egy övet feldobva igazán nőies szettet kreálhatunk.

Bár a szemüveget általában - tisztelet a kivételnek, akinek több van- nem évszakhoz kötve viseljük. Ehhez az időszakhoz passzoló átlátszó keret mennyire tud érvényesülni viselője arcán?

Az átlátszóbb kereteket én világos vagy lágy színtípusba tartozó embereknek ajánlom, akiket egyébként elnyomnának a túl sötét és kirívóan élénk színű keretek. Nekem például tavasz típusként van egy átlátszóbb bézses darabom, ami nagyon jó alapszemüveg a kollekciómban, mert bármelyik szettemmel működik. Amikor a ruhám merészebb szín-összeállítású, előszeretettel viselem ezt az egyszerűbb, letisztultabb keretet, ami nem nyomja el az arcom természetes színeit.

Említést érdemel a fehér szín, ami a tisztaság és a hó jelképe. Kiegészítőket tekintve a többség valamiért ódzkodik a fehér szemüvegtől pedig lényegében mindenhez passzol. Tud annyira karakteres lenni, mint egy fekete?

A feketének egész egyszerűen jobb a marketingje, főleg Coco Chanel kis feketéje óta. Az emberek úgy érzik, hogy a feketével nem lehet hibázni, még szemüvegkeretben sem. Egy olyan biztonsági színné nőtte ki magát, amivel egyúttal trendin bele tudunk olvadni a tömegbe. Egy fehér keret ezzel kevésbé tud versenyezni. Nyilván minél vastagabb, hangsúlyosabb a keret, annál feltűnőbbé tud válni egy hófehér darab is.

Korosztálytól függetlenül egyre többen kedvelik a minél nagyobb fazonú fém kereteket, ami ilyenkor kellőképp sápaszt, némiképp öregít és ezáltal egy rideg külsőt eredményez. Hogyan lehet finomítani és kedvezőbbé tenni az első benyomást?

Szögezzük le, hogy nem mindenkinek állnak jól a sötét színű fémkeretek. Egy nagyon világos természetes adottságokkal (szemszín, bőrszín, hajszín) rendelkező illetőt egész biztosan szigorúvá, komorrá, sok esetben sápadttá fog varázsolni egy ilyen keret. Miért lenne ez bárki célja? Színtanácsadóként én a világos típusú ügyfeleimet sosem terelném egy fekete vagy túlzottan sötét fémkeret irányába. Nekik a már fent említett átlátszó darabok sokkal jobb megoldást tudnak jelenteni.

Számomra a fehér nadrág, főként latyakos időben, és a nyitott orrú csizma a furcsa ruhadarabok kategóriájába sorolhatók. Tudsz még meghökkentő darabokat említeni?

Számomra az oversized darabok ilyen szintű térhódítása kezd értelmezhetetlenné válni. Rendkívül nehéz jól szabott, csinos vonalvezetéssel rendelkező ruhákat találni manapság, pedig egy ránk tökéletesen passzoló ruha vagy blézer értékes alapdarabbá tudna válni a ruhatárunkban, ami aztán évekig kiszolgálna minket.

Nagy általánosságban milyen mértékű különbség van az őszi és a téli smink között?

Sminkben is azt gondolom, hogy a színtípusunkat érdemes alapul venni például egy rúzs kiválasztásánál, nem a trendek vagy az évszakok által befolyásolva vásárolgatni. Nekem tavasz típusként minden évszakban a korallosabb, melegebb árnyalatú világos rúzsok lesznek a legjobb választások. Egy karácsonyi fotó kedvéért sem öltenék magamra egy bordó rúzst, mert bár gyönyörű ünnepi szín, de engem rendkívüli módon öregítene. Éppen ezért nem látok igazi különbséget őszi vagy téli smink között. Talán télen a csillogóbb, csillámosabb sminket említeném, mint az ünnepekhez kapcsolódó fény megjelenését a sminkünk tekintetében is.

Tudsz mondani pár jó tanácsot, melyek azok az öltözködési „bakik”, amikre jó, ha figyelünk és elkerüljük?

Télen a szoknya és kabáthosszak összehangolását mondanám, mint tipikus divatbakit: a szoknya ne kandikáljon ki pár centire sem egy szövetkabát alól, mert nem szép látvány. Viseljünk olyan kabátot, ami takarja a szoknyánkat vagy hosszabb ruhák esetében a rövidebb állású “kisbunda-szerű” kabátok lesznek a megoldások. A másik divatbaki a testszínű harisnya viselése a bőrünktől teljesen elütő árnyalatban vagy túlzottan csillogó formában. A fekete harisnya világos cipő párosítást sem nevezném szerencsésnek.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!