Szemüvegek és a Műhely III.

„A fejlődés maga a szakértelem.”

Az előző cikkek folytatásában maga a szemüveg elkészültének lehetőségét vizsgálom meg. Itt nem kizárt némi átfedés az Optikai Magazin öt évvel ezelőtti egyik-másik cikkével (felsorolás a cikk végén), de igyekszem más szemszögből megközelíteni a témát, még több rálátást biztosítani. Ha bármilyen érdekes részt kihagytam volna (lesz még folytatás), akkor beszéljük meg, akár személyesen egy kiállításon, vagy írd meg véleményedet a témáról!

Hol folytatódik egy szemüveg és a műhely kapcsolata? Miután kedves vevőnk becsukta maga mögött az ajtót, és kilépett a őszi záporba, mi elfilozofálhatunk rajta, hogy hol fog elkészülni a szemüveg. Boldogan látjuk a vállalói lapon, hogy 1.67-es fényre sötétedő lencséket szeretne a legdrágább „Blue” réteggel és persze széleslátóterű egyedi progresszív lencsékről beszélünk az egyedi „2022-es design” keretbe, a végösszeg első számjegye egy 5*-ös. Izgalomra semmi ok, nagyon sok lehetőségünk van. Nézzük őket sorban!

Az első lehetőség sokaknak talán a legkényelmesebb megoldás: Beküldjük a keretet az egyik lencsegyártó központi műhelyébe. Ott a vevőszolgálat veszi kézbe a dolgokat, lekérik vagy megrendelik a lencséket, megy a műhelybe, majd egy végső ellenőrzés után a csomagolóba, és raktári lencsénél kb. egy héten belül visszatér hozzánk az optikába a kész szemüveg. Ennek egy variánsa, ha a beküldés előtt, még aznap megrendeljük a lencséket a lencserendelő felületen, amikor a vevő kiválasztotta a keretet, és aznap/másnap már meg is kezdődik a lencsék gyártása, majd rétegzése. Még azelőtt, hogy beérkezne hozzájuk a szemüveg, így gyorsítva a folyamatot. Ezzel például egy egyszemélyes optikában, rengeteg időt és energiát spórolhatunk. Mivel egyedül vagyunk és a futár hozza a kész szemüvegeket, bőven marad idő a keretügynökökre, egyéb optikai cikkek rendelésére (pl. Breitfeld), kisebb-nagyobb javításokra, visszaellenőrzésekre, többet tudunk vevőinkkel foglalkozni. Egyedibb keretek - nem mindennapi dioptriák - idősek - egy család vagy baráti társaság egyszerre jönnek szemüveget csináltatni, stb. Nem kell zárás előtt-után bent maradni még csiszolni, csak a boltvezetésre tudunk koncentrálni a kirakatrendezéstől a kontaktlencsefolyadék rendelésig, no meg azokra a napokra, amikor szemvizsgálat van. (Ilyen az optikákban jellemzően nem minden nap, csak 1-3 napon a héten. Valamint apróság, de műhely nélkül több helyünk is lesz.)

Viszont akad azért némi árnyoldala, például az anyagi. Egy becsiszolás ára kerettől + lencsétől + sürgősségtől függően lehet 3000-7000 forint, ami várhatóan emelkedni fog a jövőben. Ez havi 30-60 szemüvegnél már nem elhanyagolható tétel. A megérkezett szemüvegeket minden esetben vissza kell ellenőriznünk, ha nem megfelelő, visszaküldjük, ami megint csak pénz és idő. Ennél az opciónál gyakorlatilag nem tudunk s.o.s. munkát vállalni. Azt se felejtsük el, hogy napjainkban a központi műhelyek is nézhetnek szembe különböző nehézségekkel. A katalógusban írt vállalási határidők egy nyári szabis időszakban némi selejttel megspékelve, a duplája is lehet.

A következő opció kicsit hasonló az előbbihez, bércsiszolásnak hívják. Az előnyök ugyanazok, vagy akár még több is, de hátrányokból is akad bőven. Miért szokott sok optika bércsiszoltatni? Jellemzően kicsit olcsóbb mint egy lencsegyártó központi műhelye, és/vagy gyorsabb (lehet igényesebb is?). Budapesten 1-2 kerülettel arrébb, más nagyvárosokban pl. a szomszéd városrészben, vagy vidéken egy szomszéd településen megoldható. Így rövidebb határidők érhetőek el, vagy meg tudjuk osztani, hogy mit küldünk el központi műhelybe (pl. drága lencsés fúrtakat), mit a bércsiszolónkhoz (pl. fazettás és nútos munkákat). Ennél fogva lehet hamarabb kész, ha valakinek eltört a szemüvege és másik kell, átcsiszolások, egyedi kérések, ár-érték-idő hatékonyan. Viszont némi hátránnyal itt is számolnunk kell. A legjelentősebb a munka minősége és a selejt kérdése. Kinek a felelőssége, ha sérül a keret vagy selejt lesz a lencse? Minden esetben a műhelyesé, mondván mi kifizetjük a csiszolás árát? Nyári melegben áramszünet lett a boltban és leállt a csiszoló a lencsével, el is törte. Nem írtunk gyöngy betűkkel és félreolvasta a paramétereket, vagy alig ért a kerethez és gyári hiba miatt egyből eltört. Megosztva legyenek ezek a költségek 50-50%, vagy a miénk, mert annyit bércsiszoltatunk ott, hogy belefér? Olcsó keret olcsó lencsével nem nagy kunszt, de egy drága keret drága lencsével már érdekes kérdéseket vethet fel. Már ha találunk egyáltalán az igényeinknek megfelelő, minőségi bércsiszoló műhelyt. Úgy tűnik ez is egyre nehezebb manapság.

A harmadik opció a távbecsiszolás. Erre a szolgáltatásra minden gyártó kitalált egy saját elnevezést, a legrégebbi/legismertebb talán a Cut&Edge és a Cut&Drill. Ha jól tudom a Hoya-nak már 2004-től van ez a szolgáltatása, de ma már természetesen szinte az összes lencsegyártónak van hasonló. Amelyiknél nincs, az komoly piaci hátrányban van. Sőt, anno még a Fotex-Ofotértnél is volt ilyen elképzelés a kilencvenes évek végén, hogy a boltokban lesznek a keretmásolók (Tracer), de az Ofotérteknél sokáig maradt inkább a központi műhely, a Visionnél meg a műhely csiszológéppel. Manapság ezek a boltok gyakran be sem küldik a keretet a központi műhelyükbe, mivel ott minden típusból és színből tartanak raktáron. Csak a formát küldik be a lencseparaméterekkel, dioptriás adatokkal és természetesen a keret kódját. Ott kikeresik a keretet, becsiszolják a lencsét, akár már aznap éjjel, és másnap már küldik is vissza a boltba a kész szemüveget (sokak szerint ezzel így megölve a szakmát). Fontos megjegyezni, hogy a keretmásolók (későbbiekben csak Tracernek hívom őket) és a hozzájuk írt programok rengeteget fejlődtek az elmúlt évtizedekben, mint ahogy a munkafolyamathoz kapcsolódó csiszológépek is! Nagyon sok helyen a hagyományos vízhűtéses csiszolókat kiszorította vagy kiszorítja a szárazon daráló ipari monstrumok (MEI). Nagy előnye, hogy szárazon történik a lencse megmunkálása (víz egy külön tartályból csak a polírozáshoz kell), ami Földünk jövője szempontjából nem elhanyagolható tényező. A közel-keleti optikáknál pl. egy szaúd-arábiai központi távbecsiszoló műhelynél más szóba sem jöhet.

Visszatérve a távbecsiszolás előnyére és hátrányára, azt ne gondoljuk egy percig sem, hogy profi műhelyesünket helyettesíteni fogja, de remek választás lehet egy nyitó optikánál, ahol kellő anyagiak híján vagy a vizsgálóra költünk, vagy a műhelyre. Ilyenkor – nem véletlenül - a vizsgáló nyer. A traceres távbecsiszolásnál gyakran hirdeti a marketing, hogy mindenre is jó… Tényleg sok a potenciál benne! Tényleg rengeteg szemüveg elkészíthető vele! A vállalások fele biztosan. Nem kell a kereteket beküldeni a központba, időt és energiát spórolhatunk. A csiszolás általában gyors és pontos. Ennek egyik feltétele, hogy tracerünk ne egy őskövület legyen, az előírt módokon le legyen kalibrálva, megfelelően válasszuk ki a módokat/paramétereket a rendelő programban, rendelkezzünk kézicsiszolóval, jófajta keretmelegítővel és szerszámokkal (pl. különböző ívelő fogók), amiket magabiztosan tudunk is használni. Tehát legyen műhelyes alapunk, némi problémamegoldó képességgel fűszerezve. 

Nem javaslom viszont a sportszemüvegek, íves/nagybázisú napszemüvegek, magasabb dioptriák, mélyítéses damilos keretek, bizonyos formaváltoztatás utáni fúrtak és a védőszemüvegek távbecsiszolással történő elkészítését, mert könnyen újra rendelés lehet belőle.

A negyedik lehetőség, ha van egy kis műhelyünk az optikában, és a kézicsiszoló-keretmelegítő-kézi fúró mellett megbújik egy „kis” automata csiszológép egy blokkoló/feltűző egységgel. (Nem városi legenda, hogy a vizsgálóban is láttak már műhelyt...) Ha van műhelyesünk ez az opció egy főnyeremény lehet! Van ennek költségvonzata? Á dehogy… csak a víz, villany, évente gépszerviz, néhány évente kopóalkatrészek cseréje (letapogató, kő, motor, szalagkábel stb.) meg a műhelyesünk havi bére, akkor is, ha beteg vagy szabadságra ment. Na de akkor mi ebben a pláne, ha vannak központi műhelyek, van Cut&Edge, van a szomszéd kerületben egy bércsiszolós optika?

Az egyik legfontosabb szempont, amivel érdemes kitűnnünk a többi optika közül, az a reklámérték, mondhatjuk a vevőinknek, hogy szemüvege ITT fog elkészülni az optikában, mi fogjuk Önnek elkészíteni. Lehet hangsúlyozni, hogy szakemberhez érkezett (hallja a gépek duruzsolását), és ennek az alapja még mindig egy kézműves szakma! Ha tartunk fiókon sima szférikus 1.5 és 1.6-os lencséket mondjuk (+6) és (-6) között meg néhány monitor néző progit plan távolival és alap addíciókkal, akár meg is várhatja, ha például olvasó szemüvege eltört és nincs másik. (Mint ahogy a raktári lencséket kb. egy nap alatt leküldik a gyártók, onnantól pár óra és kész a szemüveg.) Ha van műhelyesünk/mi magunk egy jó csiszológéppel meg egy pelenkával a vállunkon, akkor mindent a saját szánk íze szerint készíthetünk el, azon a minőségi szinten, ahogy mi szeretnénk kiadni! Precíz méretekkel dolgozhatunk, nem lesz se kicsi, se feszültséges a lencse. A keretnek legjobban megfelelő fazettát választhatjuk ki. Esztétikus és tökéletes nútokat tudunk készíteni (adott esetben fazetta és nút kombinációját). Számtalan formában és méretben kialakíthatóak a furatok, bemarások és dizájn elemek, a polírozásról és éllehúzásról nem is beszélve. Egy szemüvegre annyi időt szánunk, amennyi jól esik. Vevőnknek mi adtuk el a keretet, már az eladásnál láttuk/feljelöltük a vevő fején a szemüveget, mi csiszoljuk be a lencsét, tudjuk hogyan volt az előzője elkészítve és mi is fogjuk kiadni, a végső fejre adaptálást elvégezni! Ez hatalmas fegyvertény szerintem, a TÖKÉLETES szemüveget és az extra törődést vevőnk értékelni fogja. 

Mivel a keretet nem kell küldözgetni-érte menni, a vállalási határidők lerövidülhetnek, és olyan extra szolgáltatást is nyújthatunk például az új szemüvege mellé, hogy régi törött szemüvegéből a lencséket átcsiszoljuk egy hasonló paraméterekkel rendelkező új keretbe tartalékszemüvegnek, vagy barkácsolós kerti szemüvegnek. És igen, az is opció, ha az utcában lakó kis nyugdíjas néninek átcsiszoljuk régi lencséit egy másik szemüvegébe, amíg nem lesz pénze egy teljesen újra. Nyilván műhelyes optikánkat nem ez fogja eltartani, de egy ilyen idős hölgynek több tucat potenciális progis ismerőse lehet a nyugdíjas klubból. Előbb vagy utóbb mindegyiknek kell szemüveg és nem lesz mindegy, hogy kit ajánl, ahol segítettek aznap megoldani a problémáját, kávéval is megkínálták és még az új pletykát, akarom mondani akciót is hallotta. Minél messzebbre megyünk a fővárostól annál fontosabbak ezek az apróságok! Hallottam olyan látszerészről (de fogorvosról is), akinek ügyfélköre konkrétan nem engedte nyugdíjba vonulása után feladni a szakmát, ragaszkodtak hozzá, bizonyos napokon nyitva kell lennie és ebben nagy szerepe van szeretett csiszológépének, kis műhelyének! Aki viszont csak a számoknak hisz, annak itt egy levezetés egy egyszerűsített kitalált példán keresztül: Vegyük azt alapul, hogy a szóban forgó optikának van napi 5-7 szemüvegvállalása és ehhez vett egy korszerű csiszológépet nettó 15.000.000.- (19.050.000.-) Ez gyakorlatilag egy új autó ára, de ne felejtsük el, hogy egy termelő eszközről beszélünk. Ha megszorulnánk bármikor könnyen eladható, mivel ez nem egy szórakoztató elektronikai rendszer, nem egy hobbiautó, hanem egy termelő eszköz, ami – kis segítséggel - két félkész termékből egy egészet csinál. Szóval vegyünk csak napi 5 szemüveget, ami 10 lencse. Egy becsiszolásért 2022-ben nagy átlagban elkér 5000 forintot a vásárlótól az optika (sok helyen többet is), ami 2.500.-/lencse. Az 25.000.-/nap. Évi 250 munkanappal számolva az 6.250.000.-/év, így vegyünk egy 5 éves intervallumot az 31.250.000.- bevétel. Ebből természetesen levehetünk évi karbantartásra/kalibrálásra mondjuk nettó 100.000.- x5 (635.000.-) , az ezer darabos zauger ragacsok mondjuk nettó 30.000.- x12 (457.200.-) a víz és villanyra is számoljunk évi ~100.000.- az újabb 500.000.- Vegyünk még bele egy alkatrész cserét is ami nettó 478.000.- (607.000.-) Tehát ami nekünk marad az ~ 10.000.000.- 

Ezt a képletet természetesen lehet árnyalni, lehetnek optikák, ahol „csak” nullszaldósra jönnek ki, lehetnek esetek amikor plusz 20-30 millió forint fog a zsebünkben maradni öt-hat év alatt. Több bolttal rendelkező mini hálózatoknál egy csiszológép gyakran nem is elég, kettőre, de akár háromra is szükség lehet az optimális termelékenység miatt.

Remélem tetszett ez a rész is, sikerült átfogó képet adnom a kedves olvasónak, legyen az egy öreg motoros, vagy optika nyitásban álmodozó látszerész tanuló. Természetesen nem titkolom, hogy én a fejlett csiszoló rendszer pártján vagyok és mi az Argus Optik-nál minden segítséget megadunk hozzá, legyen az új, vagy használt (Nidek, Huvitz, Briot).

Korábbi cikkek az Optikai Magazinból amikről tudomásom van: 

2018. március „A távbecsiszolásról napjainkban” – Aranyos Attila

„Mondd, te mit választanál?”- Poller Roland

2021. december „A csiszológép lelke” – Bátonyi György

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!