Szemüvegekről és öltözködésről egy színtanácsadó szemével

Mengyán Eszterrel Gerő Patrícia beszélget

Az ősz beköszöntével aktualitását nyeri a nagy ruhacsere a gardróbban, amikor szembesülünk azzal, mennyi idejét múlt darabunk van, és valahogy mindig rábukkanunk jó néhány elfeledett vadiúj ruhadarabra. Szerintem nem minden rossz, ami régi, viszont merjük használni a színeket! Azzal kapcsolatban, hogy a mindennapjainkban a szemüveget és az öltözködést hogyan tudjuk a legmegfelelőbben kombinálni, hasznos tanácsokat kaphatunk a színtanácsadó, újságíró, a fenntartható divattal foglalkozó Hello, slow fashion! című könyv szerzőjétől, Mengyán Esztertől.

Kezdjük az elején! Pontosan mit is jelent az, hogy színtanácsadó?

Kevesen tudják, hogy az egyszeri és megismételhetetlen első benyomást mindössze néhány másodperc alatt alakítjuk ki. Mivel a másikat nem ismerjük, ezért elsősorban a külső megjelenése által ítéljük meg. Többek között ezért is érdemes a külsőnkkel, ezen belül az öltözékünkkel is tudatosan foglalkozni. A színtanácsadás a stílustanácsadáson belül kifejezetten a tudatos színhasználatra fókuszál. Vajon hány olyan ruhánk van a szekrényben, amelyet megvettünk, de nem viselünk? Lehet, hogy pont a színe miatt? A tanácsadás során a természetes adottságainkkal legjobban harmonizáló árnyalatokat keressük. Ezek lehetnek a ruhatárunk alapjai. Egy-egy ilyen alkalom számtalan aha-élménynek és felismerésnek a helye is, egyszerűen elkezdjük sokkal jobban látni és megismerni saját magunkat.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni az egyén színharmóniájának kialakításban? 

A színválasztásunk sok mindentől függ, ilyenek a hangulat, évszak, munkakör, divat. A színtanácsadás első felében ezeket figyelmen kívül hagyjuk, és az egyén kerül a középpontba, az ő természetes adottságai: elsősorban a bőrtónusa, illetve a szemszíne és a hajszíne. Az arc mellett egy-egy szín különböző árnyalatait cserélgetve választjuk ki a leginkább harmonikus, természetesebb árnyalatokat. Egy teljes színkör lesz a végeredmény: sárgákkal, kékekkel, zöldekkel, satöbbi. Ezek után választjuk ki azokat, amelyeket a különböző élethelyzetekben használni tud, illetve megbeszéljük azt is, hogy ha a palettán nem található a kedvenc árnyalata, akkor azt hogyan tudja viselni mégis a jövőben. Mindenre van megoldás, a színtanácsadás nem a tiltásokról szól, sokkal inkább egy új szemléletmódot ad, amivel sokat spórolhatunk is. Nemcsak pénzt, időt és energiát is.

Előfordulnak úgynevezett szezonális tényezők, amelyek befolyásolják a harmonikus külső megjelenést?

Teljesen természetes például, hogy ősszel és télen vonzódunk a sötétebb árnyalatokhoz, de olyankor sem kell mindenkinek feketébe bújni, hiszen van, akinek egy mély khaki vagy egy sötétkék sokkal jobban áll, mint a fekete - ez kiderül a színtanácsadáson. Mások akkor viselik szívesen a színpalettájuk legvilágosabb árnyalatait, amikor nyáron lebarnulnak, mert olyankor a bőrük mellett szépen mutatnak ezek. A barnulás egyébként nem változtatja meg a színtípusunkat, és ennek biológiai okai vannak. A tesztelés során mi a bőr altónusát vizsgáljuk: arra vagyunk kíváncsiak, hogy hideg vagy meleg a bőr tónusa. Ez a bőrben található eumelanin és feomelanin, azaz a hideg és meleg melanin arányától függ. Ha barnulunk, akkor a bőrünk védekező reakciójaként több melanin termelődik, de a hideg-meleg arány nem változik. A sminkkel sem tudjuk befolyásolni a színtípust, hiszen a legtermészetesebb sminket a színtípusunk ismertében tudjuk elkészíteni. A színtanácsadás végén ki tudunk választani például egy hétköznapi vagy egy alkalmi rúzst, és mindenki megtalálja a hozzá legjobban illő piros rúzs árnyalatot is.

Léteznek olyan „aranyszabályok”, melyekbe belefoglaltatnak a mindenkinek ajánlott, illetve erősen kerülendő dolgok? 

A pöttyös és a csíkos nagyon jól mutathat együtt anélkül, hogy bohócos lenne. Szerencsére egyre kevesebb a tabu, de még mindig tartják magukat tévhitek, például, hogy ne kombináljuk a kéket a zölddel, vagy a szőkék ne viseljenek sárgát. Aranyszabályok helyett inkább azt érdemes átgondolni, milyen élethelyzethez öltözünk és ott mit szeretnénk magunkról kommunikálni. Érdemes minél több vizuális élményt befogadni: kiállításokra járni, festményeket, divatfotókat nézegetni. Olyanoktól tanulni, akiknek a szakmájuk a vizualitás. Tudom, hogy nagyon sokan vágynak szabályokra, mert könnyebb eligazodni, de azt tanultam meg az elmúlt években, hogy ahány ember, annyi élethelyzet és annyi ruhatár. Rendkívül sokszínűek vagyunk, és ennek a sokszínűségnek a megjelenését jó lenne nemcsak magunknak, hanem másnak is megengedni.

Mennyire lehet karakteres vagy harsány egy szemüveg a jó ízlés határain belül?

Egy szemüveg akkor lesz harsány, ha a színei vagy formája elnyomják a viselőjét, ha valamiért nem önazonos a választás. Ha a szemüvegkeret harmonikus a viselőjével, mind színben, mind formában, akkor lehet bármilyen karakteres a keret, a jó ízlés határain belül tud maradni.

Alapvetően, akinek van egy letisztult stílusa, az kompenzálható egy vagányabb kerettel, illetve fordítva?

Akinek letisztult a stílusa, annak nem kell kompenzálnia semmit, a kerete is igazodik ehhez a stílushoz.

Az utcán járva tapasztaljuk, hogy olykor színek kavalkádját öltik magukra az emberek, ami mondhatnilegtöbbször inkább a feltünésről és nem a jó ízlésről árulkodik. Hogyan lehet ezeket a bakikat korrigálni?

A tanácsadásaimon mindenkit arra biztatok, hogy alakítsa ki a saját stílusát, ismerje meg minél jobban saját magát, lássa meg a ruha mögött az embert, akinek a testét és a lelkét is öltözteti! Rengeteg a tévhit az öltözködéssel kapcsolatban, de ezekről csak keveset tudunk beszélgetni, mert nincs meg ennek a helye és az ideje. Meddig tanulunk az öltözködésről? Négy éves korunkig, amíg megtanuljuk bekötni a cipőnket? És utána? Az öltözködés öröm, önkifejezés, de sokak számára frusztrációt jelent és kellemetlen valami miatt. Először erről kellene beszélgetnünk minél többet, utána pedig megtalálni a személyre szabott megoldásokat.

A fiatalok szeretnek azonosulni az időszakos divathóbortokkal. A karakteres fekete keret az örök kedvenc. De most egyre nagyobb teret hódít a minél nagyobb fémkeret, ami valljuk be, kissé öregíti viselőjét. Ilyenkor milyen módszerekkel lehetne rávezetni őket arra, hogy az utánzás helyett inkább a saját stílusukat találják meg?

Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy mindenki volt fiatal, és kipróbálta az aktuális divathóbortok valamelyikét. A divatkövetés az útkeresésünk része és eszköze. Arról nem is beszélve, hogy fiatalon sokkal több minden jól áll, mint később: a nagy fémkeret és az őszre festett haj sem tesz igazán öreggé. A saját stílus kialakítására példamutatással lehet a leginkább rávezetni bárkit. Úgy, ha mi magunk válunk valamiért követendő példává.

Ősz beköszöntével hogyan alakítsuk ruhatárunkat a mindennapokban?

Jellemzően ilyenkor az őszi erdő színei lepik el az üzleteket, de ezek az árnyalatok nem állnak jól mindenkinek. A színtípusunk ismerete segít abban, hogy megtaláljuk az ideális árnyalatokat. Mióta ismerem a színtípusomat, sokat változott az őszi-téli ruhatáram: rendszeresen viselek színes pulóvereket, blézereket, sálat, sapkát. A színek télen jó kedvre derítenek, szerencsére egyre több színes őszi-téli holmira bukkanni.

Mondhatjuk, hogy ha megtaláljuk a saját színeinket akkor a kisugárzásunk is megváltozik?

Az emberek először a harmóniát, a magabiztosságot veszik észre - teljesen mindegy, hogy az adott szín vagy fazon mennyire áll jól hivatalosan. A kisugárzás mindent visz. A harmóniát, a magabiztosságot viszont erősítheti, ha tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy az adott árnyalatok nekünk tényleg jól állnak. Lerövidítve a választ: igen, megváltozik a kisugárzásunk.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!