8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra odafigyelésre és fokozott higiéniára van szükség szemed egészségének megőrzése érdekében. Cserébe viszont a szabad éleslátás élményét nyered! Nyaraláskor is érdemes odafigyelni pár dologra, hogy problémamentesen telhessenek a vakáció napjai.

  1. Ha repülővel utazol, nézz utána, hogy mennyi ápolófolyadékot vihetsz fel az utastérbe, és milyen kiszerelésben. Általában 100 ml szokott lenni a limit, de ez légitársaságonként változhat. Sok folyadékgyártó egyébként már árul utazócsomagot, gondolva a repülés szabályaira. A feladott csomagban lehet nálad ápolófolyadék, de érdemes ellenőrizni, hogy külföldre utazás esetén kapható-e az adott országban, illetve mi a helyettesítő termék, ha mégis venned kell valamilyen előre nem kiszámítható körülmény miatt. 
  2. Mivel a kontaktlencse ki - és behelyezéséhez mindig tiszta kézre van szükség, ezért fontos, hogy legyen nálad kézfertőtlenítő, arra az esetre, ha utazás közben nincs alkalmad kezet mosni. Az elmúlt évek COVID járványa miatt, lényegében minden kézitáska alaptartozéka lett, így manapság már nehezebb elfelejteni. 
  3. Nyaralás, utazás, fesztiválozás esetére a kontaktológusok leggyakrabban a napi kontaktlencseviselését javasolják, hiszen ez a legbiztonságosabb és legkevésbé macerás. Az esti kivétel után nem kell tárolni, másnap pedig egy vadonatújat kell használni. A legnagyobb esélyed tehát a fertőzések elkerülésére a napi lencsehasználat esetén van. Fontos, hogy esténként a szelektív gyűjtőbe vagy a szemetesbe és ne wc-be dobd ki!
  4. Napi kontaktlencsével akár még a „habokban” vagy a medencében is megmártózhatsz, ugyanez kétheti vagy havi lencsék esetében nem ajánlott a fokozott fertőzésveszély miatt.
  5. Kontaktlencse-viselőként egyébként is kötelező, hogy legyen egy szemüveged is,ne felejtsd otthon utazások alkalmával sem! Érdemes mindig magadnál tartani a kézitáskában, tokkal, törlővel, mivel nem tudhatod mikor lesz rá szükség.
  6. A nyári melegben a páratartalom, a nem megfelelő folyadékbevitel vagy a kevesebb pislogás miatt, a szemünk és a kontaktlencse is könnyebben kiszáradhat, ezért gondoskodni kell a nedvesítéséről műkönny segítségével. Ne felejtsd otthon, szintén mindig legyen nálad, bárhová mentek a nyaralás során.
  7. Akárhová utazol, vidd magaddal a legutolsó látásvizsgálatod eredményét és a garanciakártyádat is, amely tartalmazza a számodra megállapított dioptriát! Ha valamilyen oknál fogva a nyaralás alatt új kontaktlencsét kell beszerezned, szükséged lesz az adatokra.
  8. UV védelem nélkül egy lépést se!Mivel a kontaktlencse-viselők táborát gyarapítod, ezért elég, ha egy 100 %-os UVA és UVB szűrős lencsével ellátott napszemüveget viselsz. Figyelj rá, hogy ne csak szikrázó napsütésben tedd fel, hanem borongósabb időjárási körülmények között is, hiszen az UV sugárzás nemcsak felhőtlen égbolt esetén van jelen.

Az éleslátás az egyik biztosítéka annak, hogy a nyaralás örömteli legyen, és ehhez csak egy minimális odafigyelés és plusz energia szükséges.