8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran beszámolnak a vakációval kapcsolatos terveikről, és örömmel fogadnak pár praktikus tanácsot, melyek segítenek, hogy szemüvegesként ne kerüljenek kellemetlen szituációba. Ezeket most pár pontban összefoglaltuk, bízunk benne, hogy sokaknak hasznos olvasmány lesz!

nyaralas-szemuvegeskent-1

  1. Mielőtt elutaznál, vidd be a szemüvegedet egy optikába, ahol kérhetsz egy karbantartást, ellenőrzik a csavarokat, ha szükséges kicserélik a papucsot, hogy ne a nyaralásod alatt legyen szükség javításra. Ha muszáj, akkor akár egy idegen ország optikájában is biztosan segítenek, de jobb elébe menni a bajnak, és a nyaraláson, csak a nyaralással foglalkozni. Egyébiránt, ezt a gyors "szemüveg-szervizeltetést”, időről-időre érdemes megtenni, nem feltétlenül csak utazás előtt.
  2. A repülőgépeken és sok helyen a tömegközlekedési eszközökön még mindig kötelező a maszk viselése, ezért ha szeretnél látni, vagy akár olvasni az utazás során, akkor egy páramentesítő spray vagy törlőkendő hasznos útitárs lesz számodra.
  3. Mindig tokban, akézitáskában tartsd a szemüveged, hogy mindig kéznél legyen, ha szükséged van rá, hiszen a hosszú utakon az olvasás az egyik legkellemesebb időtöltés lehet.
  4. Mindig kemény tokban tárold a szemüveged, annak érdekében, hogy ne sérüljön meg se a lencse, se a keret! Számtalan esetben előfordul, hogy a szemüveget az ülésen felejtik, majd a következő leülésnél megtörténik a baj. Ahogy az ülés, úgy a műszerfal sem a megfelelő hely a szemüveg tárolására, hiszen a szélvédő mögött a keret és lencse extrém hőhatásnak vagy épp hőmérsékletváltozásnak van kitéve, ami eldeformálhatja a szemüvegedet.
  5. Pontosan az előző pontban említett eset miatt is fontos, hogy vigyél magaddal tartalékszemüveget, mert előfordulhatnak véletlen balesetek: elhagyhatod, összetörheted. Nyaraláskor lelazulunk, elkalandozhat a figyelem, könnyebben megtörténik a baj. Ha már megesett az eset, mégiscsak könnyebben vészeljük át, ha a bőröndből előkerül egy tartalékszemüveg, mintha egy idegen helyen kell szemüveget készíttetnünk. Hiszen mit ér a nyaralás, ha alig látunk belőle valamit?!
  6. Vidd magaddal a legutolsó vizsgálati eredményed és a garanciakártyádata biztonság kedvéért! Ha valamilyen oknál fogva mégis szemüveget kell csináltatod a vakáció során, akkor könnyebben és gyorsabban juthatsz új szemüveghez, ha nálad vannak a szükséges adatok.
  7. Gondoskodj a szemüveged megfelelő tisztántartásáról, a táskádban mindig legyen tiszta törlőkendő, a szemüveglencsédhez való szemüvegtisztító spray, arra az esetre, ha nincs lehetőséged tiszta vízzel, csap alatt lemosni. Ha strandolás közben naptejes, homokos lesz, figyelj rá, hogy megfelelően tisztítsd meg, mert a homokszemcsék akár meg is karcolhatják a lencsédet!
  8. UV védelem – az utolsó pontba került, de valójában az egyik legfontosabb intelem. Ma már a legtöbb optikai lencse rendelkezik UV-szűrő felületkezeléssel, de erre azért érdemes rákérdezned optikusodnál. A színezetlen lencsék esetében azonban a fényérzékenység, a kellemetlen hunyorgás továbbra is fennállhat. Számos lehetőség közül választhatsz, ami erős napfényben, a szikrázó napsütésben is komfortossá teszi a látást, a szemüvegviselést. Ezek pedig: fényre sötétedő, pontosabban az UV-re sötétedő lencsék, dioptriás napszemüveg lencsék, előtétes (clip-on) optikai keretek, vagy akár utólagosan keretre illeszthető napszemüveg előtétek.

Talán szemüvegesként egy kicsivel több dologra kell figyelni a vakáció alatt, de ha ezek az évek során rutinná válnak, akkor a szemüvegünk miatt nem kell fájjon a fejünk az év legönfeledtebb és legkellemesebb napjain!