VideJÓ – mitől lesznek sikeresek a videóid?

Az előző cikkben ott hagytuk abba, hogy érdemes belevágni a videós tartalomgyártásba, hiszen a tartalomfogyasztási szokások oly mértékben változtak meg, hogy a közösségi médiában ezek a legsikeresebb formátumok manapság. A fiatalabb generációk esetében mindenképp, de egyre több videós tartalmat fogyasztanak, az idősebb – az optikusok számára igencsak értékes – korosztályok is. Bár nem szükséges hozzá óriási set-up, ha már rászánjuk az időt és az energiát a videógyártásra, akkor nyilván azt szeretnénk, ha minél szélesebb rétegeket érne el, és ne csak elérje, hanem meg is szólítsa a közönséget.
  1. A témák kiválasztása

Ütős mondanivaló

A témák kiválasztása kulcsfontosságú. Nem kell túlgondolni: a téma az optikában hever, erről már több ízben volt szó. Minden olyan kérdés, amit egy vásárlódnak megválaszolsz, az egy videós téma. A nagy megtekintést és sok interakciót hozó videók viszont  a legtöbb esetben azok, amelyek témája kicsit vagy nagyon megosztó, valami negatívumra reakció, esetleg vitaindító.

Persze nem kell folyamatosan megmondó emberként jelen lenni a közösségi site-okon, de bizony érdemes bevállalni, hogy amit mondasz, az nem fog mindenkinek tetszeni.

A negatív kommentek pedig kifejezetten hasznosak, hiszen párbeszédre sarkallják a közönséget, ami szintén a nézettséget generálja.

Edukációs tartalmak

Bármilyen hihetetlen, az ami neked teljesen hétköznapi szakmai infó, az a nem szakmabeliek számára az újdonság erejével hat. A te vásárlóid közül 10-ből hány tudja, hogy mi az optikus és az optometrista között a különbség, vagy hogy hogyan kell pontosan értelmezni a látásvizsgálat eredményét?

Élet egy optikában

A social média legnépszerűbb tartalmai a napi vlogok, mert egyszerűen szeretjük nézni, hogy más emberek hogyan élik az életüket. Minden érdekes, ami hétköznapi, és jogosan gondolnánk, hogy biztosan senkit nem érdekel, hogy ki milyen kávét iszik reggel, vagy mit hozott ebédre – de a számok erre rácáfolnak. Az ilyen és ehhez hasonló tartalmak egyébiránt segíthetnek kedvet csinálni a szakmához is a fiataloknak.

Trendek

Ahhoz, hogy jó tartalmakat tudjál gyártani, tartalom-fogyasztónak is kell lenni. Ugyanaz az analógia, miszerint a jó írók sokat olvasnak = a sikeres tartalomgyártók sok időt töltenek a közösségi médián. Érdemes figyelni, hogy milyen trendek a legnépszerűbbek, ami lehet akár egy felkapott zene is, vagy akár egy helyzetkomikum.

  1. Hook technikák

Az a bizonyos első mondat, ami megállít a görgetésben. Annyira kevés időd van, hogy sokszor a köszönést is érdemes csak később megejteni. A jó horgok annyira fontosak, hogy sokan már tanítják őket, de idővel ezekre könnyen rá lehet érezni. Lehet ez egy provokatívabb kérdés: - Tényleg megpróbálod elhitetni velem, hogy a tokban tört el a szemüveg?A videód mondanivalójának sűrített verziója: 5 dolog, ami miatt ne rendelj szemüveget az internetről! –Szintén alátámasztják a statisztikák, hogy ha a címben negatív állítás szerepel, akkor sikeresebb a videó. Az a cím, hogy: 5 dolog, ami miatt optikában érdemes szemüveget vásárolnod – valószínűleg kevésbé lenne népszerű, mint az első verzió.

  1. A jó cím

Tudom, hogy alapvetés, hogy adj jó címet, de a videós tartalmaknál különösen fontos. TikTokon az sem mindegy, hogy hová helyezed a címet, hogy ne takarjon ki semmilyen más feliraot.

  1. SEO, kulcsszavak

A keresőmotorok jó ideje a social site-okat is „szkennelik” ezért fontos, hogy a videóid leírásában elhelyezd a kulcsszavaidat, hiszen az organikus találati listán is segítenek előrébb jutni a videók. De az algoritmus is részben az alapján is választ közönséget, hogy a leírásból kiderül-e, hogy kiknek és miről szól a videód.

  1. Videók hossza

Az ideális videóhossz attól függ, hogy milyen platformra készíted a tartalmat, de általánosságban:

  • Rövid, tömör videók (1-3 perc): Ezek jól működnek a közösségi média platformokon, mint a Facebook és Instagram, TikTok, YouTube Shorts, ahol a felhasználók gyorsan görgetnek.
  • Hosszabb videók (5-10 perc): Ezek alkalmasabbak a részletesebb bemutatókhoz vagy edukatív anyagokhoz, és jobban működnek olyan platformokon, mint a YouTube.
  1. Interakció a közönséggel

Kérdések és válaszok

Ösztönözd a nézőket arra, hogy kérdéseket tegyenek fel, és válaszolj ezekre a kérdésekre külön videókban. Ez nem csak növeli az interakciót, hanem segít abban is, hogy kiderítsd, milyen témák érdeklik legjobban a közönségedet.

Kommentekre reagálás

Mindig válaszolj a kommentekre. Ez megmutatja, hogy törődsz a nézőkkel és fontos számodra a véleményük. Emellett növeli az elköteleződést is.

  1. Mérések és elemzések

Rendszeresen nézd meg a videóid teljesítményét a különböző platformokon elérhető analitikai eszközök segítségével. Figyeld, mely videók teljesítenek a legjobban, és melyek azok, amelyek kevesebb figyelmet kapnak. Ezek az adatok segítenek abban, hogy optimalizáld a tartalmadat és jobban megértsd a közönséged igényeit.

 

Ha úgy érzed készen állsz, képes vagy egy stratégia mentén, konzekvensen és kitartóan csinálni, újragondolni és finomhangolni, akkor nincs mese, bele kell vágni!