Digitálisan segített látszerészet

A jó szoftver nem hátráltat - ez az egy mondat a mai cikkem fő üzenete. Nem is gondolnánk, de vannak olyan cégek akik csak és kizárólag optikáknak készítenek szoftvert, akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy egy optikában kellemesebb legyen dolgozni. És tapasztalatom szerint nem is gondoljuk: annyira bele vagyunk keseredve a korábbi rossz tapasztalatokba, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy egy szoftver segítheti a látszerész munkáját. Ezen a szemléleten szeretne változtatni ez a cikk.  

Ha még nem láttunk kifejezetten látszerészeknek készült programot, akkor nehéz elképzelni, hogy van olyan szoftver, ami tudja mit jelent a rendelési tartomány egy lencsénél, vagy hogy mit jelent a keretíveltség. Azt még nehezebb elképzelni, hogy ezeket használja is: szól ha személyre szabott lencse rendelésekor a receptből jövő törőerő a rendelési tartományon kívül esik, vagy véletlenül elfelejtettük megadni az íveltséget. És hogy mindezt még azelőtt jelzi, hogy az ügyfélnek ajánlatot adunk és esetleg egy rossz rendelést felveszünk? Na, ezt a legnehezebb elképzelni, mégis létezik!

Ajánlatadás pár másodperc alatt

Képzeljük magunkat a következő helyzetbe: az ügyfél kilép a vizsgálóból, első szemüvege lesz (ezt már elmondta nekünk mielőtt bement a vizsgálatra), irodai munkát végez, sokat használ számítógépet és digitális eszközöket. A receptadatokat látjuk: semmi extra, raktári lencséből megoldható. Ilyenkor már mindenkinek megvan a fejében az a 2-3 lencse amit ajánlani fog. Tételezzük fel hogy, ilyen szituációkban mi az anyagában kékfényszűrős lencsét szoktuk először ajánlani, majd a kékfényszűrő rétegeset.

Hogyan tud segíteni ilyenkor egy táblagép/számítógép? Tudja a receptadatokat, mert a vevő most jött ki a vizsgálatról (és az előző cikkünk szerintdigitalizálva van a vizsgálat). Tudja a lencsék nevét, árát és rendelési tartományait, ha a lencsegyártó digitális lencsekatalógusát ismeri. Tudja a választott keret nevét és árát, ha a programban történik a készletvezetés (vagy legalább a termékek egy Excel táblából fel vannak töltve). Tudja mennyibe kerül a munkadíj és a látásvizsgálat. Tudja az aktuális promóciókhoz tartozó kedvezményeket, ha azt a promóció kezdetén beállítottuk. Tudja milyen lencséket szoktam ajánlani ilyen szituációkban, ha ezt elmentettem korábban. 

Röviden: ha jól van beállítva, akkor a program mindent tud ahhoz hogy ajánlatot adjon a választott kerethez mindkét lencsével. Az ajánlatadás a mi rendszerünkben így néz ki:

A videóban vonalkódolvasóval lecsipogtam a keretet és a kedvenc lencséim közül előhívtam a „kékfényszűrős raktári” csomagomat. Az ajánlatadás pár másodperc alatt megtörtént, nem kellett papír katalógust, számológépet és ceruzát használnom, az eredmény könnyen prezentálható az ügyfélnek (táblagépen megmutatom vagy monitoron megmutatom).

Szemüvegrendelés

Ha az ügyfél elfogadja az ajánlatot, akkor megtörténik a centrálás, az előleg átvétele és a munkalap nyomtatása. A pd és magasság kézzel is berögzíthető a rendszerben, de a támogatott centrálóberendezésekről automatikusan beérkezik az adat, nem kell kézzel beírni, nincs hibázási lehetőség.

A megrendelést digitálisan is alá lehet írni, és emailben el lehet küldeni a megrendelőlapot az ügyfélnek, papírmentessé téve az ügyfél felé a folyamatot.

Keretforma olvasás és lencserendelés

A kifejezetten optikusoknak készült programok képesek a tracerekhez kapcsolódni, a formát pedig a munkalaphoz csatolják. A lencsét is képesek a munkalap alapján egy pár kattintással megrendelni, akár távbecsiszolással.

Kiértesítés, szemüvegátvétel

Ezen túl lehetőség van az ügyfél email vagy sms csatornán történő kiértesítésére, hogy a szemüvege átvehető. Átvételkor a számlázást tudják segíteni a rendszerek, mi ezen túl az egészségpénztári számlázást igyekszünk még egyszerűbbé tenni.

A programok képesek ezen túl jótállási jegyet nyomtatni a szemüvegrendeléshez, így azt sem kell kézzel megírni.

Összefoglaló

Bízom abban, hogy sikerült megmutatni azt, hogy a szoftver nem hátráltatja a látszerész munkáját, nem jelent plusz adminisztrációt, plusz terhet. Nekünk szoftverfejlesztőknek az jelenti a sikert, ha az általunk készített eszközt használják, ha az segít a napi rutinban. A videókban a saját termékünk, a Clearvis.io jelenik meg, melyről bővebb információ honlapunkon található. Más iparági szoftverek hasonló funkciókkal rendelkeznek.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!